Συνεντεύξεις

Μαριάννα Λούρμπα στο pagenews.gr: “Η έμπνευση είναι ατίθαση με μένα και εγώ μ’ εκείνη…”

Μαριάννα Λούρμπα στο pagenews.gr: “Η έμπνευση είναι ατίθαση με μένα και εγώ μ’ εκείνη…”
Η Visual Designer Μαριάννα Λούρμπα αποκλειστικά στο pagenews.gr.

Συνάντησα τη δημιουργό Μαριάννα Λούρμπα στα πλαίσια της έκθεσής της στην Στοά Κουρτάκη, στο βιβλιοπωλείο «ΦΩΤΑΓΟΓΟΣ» μαζί με τις εκδόσεις «ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ». Μια γλυκιά νέα γυναίκα με φως στα μάτια και λάμψη μού έδειξε ένα προς ένα τα έργα της που ομολογουμένως μου άρεσαν πολύ.

Η Μαριάννα, προσπαθώντας να κάνει τις 24 ώρες της ημέρας 25, σχεδιάζει design αντικείμενα για μουσεία και χώρους τέχνης. Το 2011 ξεκίνησε το σχεδιασμό της σειράς “Artjewels” με αποκλειστική διάθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Από το 2012 είναι συνεργάτης του δημιουργικού εργαστηρίου «Apolyto creative spot» ως creative director αναλαμβάνοντας την μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση εικαστικών και αρχιτεκτονικών εφαρμογών. Τα τελευταία χρόνια παρέα με το φακό της αποτυπώνει εικαστικές φόρμες φυσικού και αστικού τοπίου “Δισδιάκριτες” κάνοντας το 2016 και την πρώτη της ατομική έκθεση.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Μαριάννα από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Η έμπνευση είναι η στιγμή! Είναι το κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Τότε που αυθόρμητα το μυαλό θα αποτυπώσει την εικόνα κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η σκέψη με την αίσθηση να γίνουν ένα….

Καθημερινά βρίσκω ενδιαφέρον σε σκιές, φόρμες, σχήματα και φώτα που υπάρχουν γύρω μας. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν το προφανές και αδιάφορο, εγώ θα δω κάτι μοναδικό που κρύβεται πίσω απ’ αυτό.

Πότε έκανες την πρώτη σου έκθεση και πώς το αποτόλμησες;

Εργάζομαι ως Visual Designer στην Αθήνα και είμαι κάτοχος Bachelor of Arts Degree in Graphic Design του Middlesex University και Master Degree in Graphica del prodotto του πανεπιστήμιο IED του Μιλάνου. Παράλληλα, διδάσκω εφαρμοσμένες τεχνών στη σχολή VSA.

Όλα αυτά τα εφόδια, μου έδωσαν αυτοπεποίθηση και ώθηση προκειμένου να κάνω την πρώτη μου ατομική έκθεση το 2016 στο χώρο τέχνης ”FOUAR”. Ο τίτλος της εν λόγω έκθεσης είχε τον τίτλο α(δια)κριτο ,αφορούσε δε εικαστικές φόρμες φυσικού και αστικού τοπίου. Το κύριο μήνυμα της έκθεσης εκείνης ήταν πώς τα ευδιάκριτα, τα πασιφανή μπορούν να κρύβουν "μέσα τους" τα α(δια)κριτα… αυτά δηλαδή που δε βλέπει το ανθρώπινο μάτι με τον φακό και γίνονται ξαφνικά φανερά…

Μετά την επιτυχία της πρώτης σου έκθεσης πώς προέκυψε η δεύτερη;

Στη δεύτερη έκθεσή μου ασχολήθηκα περισσότερο με πιο συγκεκριμένες μορφές και σκιές. Βρήκα μια γοητεία στο "παιχνίδι" που δημιουργούσε το φως με το σκοτάδι και με συνεπήρε!! Αυτός ήταν και ο λόγος που η ονομασία της έκθεσης ήταν lux in tenebris– light in darkness. Στην εν λόγω έκθεση, επικεντρώθηκα σε λεπτομέρειες από φώτα και αμπαζούρ εποχής. Οι δε εικόνες που απορρέουν είναι μοναδικές. Στόχος μου είναι να κάνω ένα «διάλογο» με το θεατή-μια αμφίδρομη επικοινωνία – και να του κεντρίσω τη φαντασία κάνοντας την ανεξέλεγκτη να ανακαλύψει και να συνεπαρθεί.

Η έκθεση «Lux in Tenebris» Light in darkenss» είναι ατομική;

Ναι, είναι ατομική και αποτελείται από 16 φωτογραφικά θέματα, αποτυπωμένα με μουσειακή εκτύπωση σε φύλλα μπρουζτίνας. Όπως έχω αναφέρει τα συγκεκριμένα έργα αντικατοπτρίζουν την δική μου "ματιά" για τον τρόπο που εκπέμπει το φως μέσα στο σκοτάδι.

Εκθέτονται στην Στοά Κουρτάκη, στο βιβλιοπωλείο «ΦΩΤΑΓΟΓΟΣ» μαζί με τις εκδόσεις «ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ», που συνάμα είναι και χώρος τέχνης. Πρόκειται για ένα μαγικό μέρος που συνδυάζει τη μυρωδιά της παλιάς Αθήνας με τους ήχους και τις εικόνες της νέας.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω την κ. Τζούλια Τσιακίρη για την εμπιστοσύνη της στη δουλειά μου και την ευκαιρία που μού έδωσε προκειμένου να μπορέσω να πραγματοποιήσω αυτή την έκθεση στον εν λόγω χώρο, καθώς πίστευα ότι εδώ τα έργα μου θα εναρμονιζόταν τέλεια. Όπερ και εγένετο.

Έχει μεγάλη σημασία όταν εκθέτεις την προσωπική σου δουλειά σ’ ένα χώρο, να νιώθεις οικεία και εναρμονισμένα, και εγώ στον «ΦΩΤΑΓΩΓΟ» ένιωσα σαν το σπίτι μου. Η δε έκθεση διαρκεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2017.

Από τις φωτογραφίες του κ. Αλέξανδρου Μακρή, βλέπω πολλούς που σε τίμησαν που σημαίνει πως η δουλειά σου και το πάθος σου αναγνωρίζονται. Μίλησέ μας γι’ αυτό.

Πράγματι ήρθε πολύς κόσμος και μου έδωσε απίστευτη χαρά και ελπίδα για το μέλλον. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η Ελένη Ζυγουράκη – Regional Manager Greece της Links of London, η Καλλίοπη Αναστούλη-Fashion Designer – ο κ. Βέλλιος με την κ. Αργυρούλα Βέλλιου – Vellios School of Art , ο Φάνης Σιάντης- ιδιοκτήτης της Γκαλερί Εικαστικός Κύκλος, η Κατερίνα Τερζοπούλου κλπ.

Ποιές είναι οι εικόνες που σού αρέσουν και αποτυπώνονται μέσα σου ώστε στη συνέχεια να αποτελέσουν χείμαρρο δημιουργίας;

Η έμπνευση- όπως είναι και η ετυμολογία της λέξης- είναι η ιδέα που γεννιέται στη συνείδησή μας, κάπως ξαφνικά και χωρίς την άμεση συμμετοχή της βούλησης. Είναι αποτέλεσμα μιας εντύπωσης, συγκίνησης, μιας πνοής, όταν νιώθεις την ιδέα να γεννιέται αβίαστα μέσα σου και να σε συνεπαίρνει.

Σε μένα η έμπνευσή μου αντλείται από τα πιο απλά καθημερινά πράγματα όπως μια βόλτα στην Αθήνα, από τις σταγόνες τις βροχής, από ένα φιλί κλπ. Η έμπνευση είναι ατίθαση με μένα και εγώ μ’ εκείνη… δεν είναι μια τέλεια στιγμή, είναι η στιγμή που εμείς την κάνουμε μοναδική!

Πού στοχεύεις μέσω της δουλειάς σου και των δημιουργιών σου;

Δεν έχω στο μυαλό μου κάτι το συγκεκριμένο. Η έμπνευσή μου, όπως προείπα, πηγάζει από τη μαγική στιγμή που γίνεται αυτό το «κλικ» μέσα μου. Σχεδιάζω, παίζω με το φακό και δημιουργώ απολαμβάνοντας το ταξίδι. Λατρεύω την αίσθηση του διαλόγου με τους ανθρώπους και της ανταλλαγής απόψεων. Αποτελεί έναν τρόπο να μου μεταφέρουν τη δική τους «ματιά» στα έργα μου.

Παράλληλα διατηρώ ένα λογαριασμό στο Instagram (marianalourba) στον οποίο αναρτώ καθημερινά μια εικόνα, το ίχνος μιας σκιάς ή μια λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό γιατί ήθελα να «συνομιλήσω» και να μοιραστώ απόψεις, σχόλια και «ματιές».

Πόσες ώρες απασχολείσαι καθημερινά;

Η αλήθεια είναι ότι δε σταματώ ποτέ να σκέπτομαι και να δημιουργώ. Η καθημερινότητά μου είναι γεμάτη προκλήσεις. Ό,τι και αν ασχολούμαι και με ό,τι καταπιάνομαι συνδέονται με τη δημιουργικότητα.

Μπορεί να είμαι στο γραφείο και να δουλεύω ένα project της εταιρείας και να εμπνευστώ από το τίποτα, κάτι. Το σκιτσάρω έστω και πρόχειρα ακόμη και σε μια χαρτοπετσέτα , σ’ ένα post it, και στη συνέχεια βάζω μπρος να το υλοποιήσω!

Το ίδιο συμβαίνει και όταν περπατώ στο δρόμο. Τότε σταματώ για να αποτυπώσω κάτι που είδα και μου έδωσε φτερά δημιουργίας.

Μαριάννα είναι εύκολο να κυνηγήσει τη σήμερον ημέρα ένας δημιουργός τα όνειρά του;

Από μικρά παιδιά κάνουμε όνειρα. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Κάποια παραμένουν στο μυαλό μας και προσπαθούμε στη ζωή μας να διεκδικήσουμε και να τα ζήσουμε.

Είχα την ευτυχία ως παιδί να είμαι μέσα στις τέχνες, στα χρώματα και στα σχήματα. Μεγαλώνοντας, κατάφερα να το κάνω επάγγελμα. Θέλησα να πηγαίνω κάθε πρωί και να δημιουργώ βιοποριζόμενη απ΄ αυτό.. Δεν είναι εύκολο! Βοηθά και η τύχη σίγουρα , το ταλέντο, η προσπάθεια και οι σπουδές.

Όταν κάτι το θέλουμε πολύ πιστεύω μπορούμε να το καταφέρουμε. Ο άνθρωπος έχει τεράστια δύναμη μέσα του. Δεν έχει σημασία αν θα πέσεις.. Η απάντηση είναι πολλές.. Θα ξανασηκωθείς, όμως, θα κλείσεις τα μάτια και θα ονειρευτείς πως θα έρθει η μέρα που οι κόποι σου θα αποφέρουν καρπούς.

Ως καθηγήτρια εφαρμοζομένων τεχνών υπάρχει κάτι που σε εντυπωσιάζει και θέλεις να το μοιραστείς;

Σαν καθηγήτρια εφαρμοσμένων καλών τεχνών στο open πρόγραμμα της σχολής, εντυπωσιάζομαι από τους σπουδαστές και τη δύναμη ψυχής που τους διακατέχει. Πρόκειται για παιδιά εργαζόμενα που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας να σπουδάζουν παράλληλα αυτό που αγαπούν, το απόγευμα. Αυτά τα παιδιά πραγματικά τα χαίρομαι . Λαμβάνω, δε, τρομερή ενέργεια από το πάθος τους και τη δημιουργικότητά τους. Δε συμβιβάστηκαν στην καθημερινότητα της δουλειάς αλλά κυνηγούν αυτό που αγαπούν. Υπάρχουν και άτομα άνω των 30 με στρωμένη καριέρα στη ζωή τους που τελικά αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα στη ζωή τους και να ακολουθήσουν το όνειρό τους!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments