Συνεντεύξεις

Ολίβια-Λήδα Καλούδη στο pagenews.gr: Οι κινήσεις της είναι μετάφραση συναισθημάτων και εικονογράφηση του λόγου

Ολίβια-Λήδα Καλούδη στο pagenews.gr: Οι κινήσεις της είναι μετάφραση συναισθημάτων και εικονογράφηση του λόγου
Η performer Ολίβια-Λήδα Καλούδη μίλησε αποκλειστικά στο pagenews.gr.

Ο performer οφείλει να δείχνει και τον εαυτό του μέσα στη διαδικασία του παιξίματος και της απόδοσης του ρόλου που υποδύεται. Η ανάγκη για ελευθερία είναι ένα από τα κίνητρα που ωθούν την καλλιτέχνιδα Ολίβια Καλούδη προς αυτήν την οδό έκφρασης όπου το σώμα έχει κορυφαία σημασία. Η δουλειά της, δε, απευθύνεται σ’ όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις, αντιμετωπίζοντας το κοινό ως δέκτη ερεθισμάτων.

Όπως σχολιάζει η αρθρογράφος του κειμένου, η Ολίβια Καλούδη για αφηγηματικά μέσα χρησιμοποιεί κυρίως τις χειρονομίες. Οι δε κινήσεις είναι μετάφραση συναισθημάτων και εικονογράφηση του λόγου.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Ολίβια μίλησέ μας για σένα και το τι κάνεις

Έχω σπουδάσει μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/ου Αθηνών και χορό στις Ανώτ.Επαγγ.Σχολές Χορού Ρ. Μάνου και Δ. Γρηγοριάδου (υπό την εποπτεία του Υπ. Πολιτισμού).

Επιπλέον έκανα μουσικολογία και πιάνο στο Πανεπιστήμιο Surrey στην Αγγλία και μουσική (αντίστιξη, αρμονία, πιάνο, φλάουτο, βιόλα και φωνητική) στο Ελληνικό Ωδείο, στο Ωδείο Κέρκυρας και στη Συμφ. Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Κερκυραίων, στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά και στο Ωδείο Έρευνα.

Στη δεδομένη στιγμή, εργάζομαι ως αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικής σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, επειδή θέλω να εξελίσσομαι, παρακολουθώ όποτε μπορώ πλήθος σεμιναρίων χορού με γνωστούς καθηγητές σε Βιέννη, Βάρνα και Αθήνα.

Ως καλλιτέχνης, ασχολείσαι με πολυδιάστατα δρώμενα που συνδυάζουν θέατρο-λόγο-χορό-μουσική και τραγούδι. Σε μια εποχή που η τέχνη δεν είναι ιδιαιτέρως επικερδής πώς και από πού αντλείς δύναμη για να δώσεις ψυχή και πνοή στη δημιουργία σου;

Το κάνω γιατί θέλω όταν φτάσω στα 50 μου να αισθάνομαι ότι έχω καταφέρει κάτι άξιο αναφοράς. Αυτό το αίσθημα δεν μπορεί να το προσφέρει σε μένα ο βιοπορισμός. Επιπλέον πιστεύω ότι αν έχεις τόση ανάγκη εξωτερικών πηγών δύναμης, σημαίνει ότι έχεις αποδυναμώσει τον εαυτό σου.! Όταν προκύπτει κάτι καλό στις ώρες εξάσκησης, αισθάνομαι ότι είναι κρίμα να μην το φέρω σε ένα σημείο που θα είναι ωραίο για ένα κοινό και πάντα υπάρχουν περιθώρια για το πιο ωραίο…! Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του πηγή δύναμης νομίζω.

Τι είναι το Appreciation;

To Appreciation είναι μια solo performace για τη σύνδεση των κατοίκων της Αθήνας με την κλιματική αλλαγή, τοπική και παγκόσμια. Η φαινομενική επιπολαιότητα και ξεγνοιασιά του χαρακτήρα της performer αλλάζει ανεπαίσθητα χρώματα κατά τη διάρκεια της performance.

H αποτίμηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής περνά από την ειρωνεία στην βαθύτερη κατανόηση, στην αφελή αξιολόγηση, στο μαύρο χιούμορ, στη θλιβερή αποδοχή, στο σαρκασμό και στον ευσεβή πόθο.

Συνδυάζοντας σωματικό θέατρο και σύγχρονο χορό, ο χαρακτήρας της performer αμφιταλαντεύεται μεταξύ της γενικότερης αίσθησης ωχαδερφισμού και της προσωπικής συμβολής για αλλαγή στην ωφελιμιστική σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος-κλίματος. Η διάρκεια της παράστασης είναι 25 λεπτά με γλώσσα τα αγγλικά.

Τι κοινό θέλετε να προσελκύσετε στην παράσταση;

Φίλους του χορού. Η δε παράσταση είναι φτιαγμένη κυρίως για να προσφέρει αισθητική συγκίνηση στον “αμύητο” θεατή.

Μίλησέ μας για τους συντελεστές

Το κείμενο είναι της Katie Pearl. Την προσαρμογή την έκανα εγώ, όπως και τη χορογραφία. Τις δε φωτογραφίες επιμελήθηκε η Κατερίνα Φαρφαρά.

Τί είναι το σεμινάριο solo performance και τί σημαίνει το θεατρικό κείμενο ως συγχρονισμός εσωτερικής ακοής & χορογραφικής επιτέλεσης;

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου μεταξύ 11:00-13:00 μμ. Είναι δε ανοιχτό προς όλους τους φίλους των παραστάσεων performance. Οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται ώστε να αντιληφθούν ένα μικρό δοσμένο απόσπασμα θεατρικού λόγου ως εν δυνάμει χορογραφική “παρτιτούρα” και σε δεύτερο χρόνο ως ηχητική “παρτιτούρα”, με ενωποιητικό στοιχείο την αναπνοή και την έκφραση.

Μέσα από συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία ενθαρρύνονται όλοι να δημιουργήσουν υλικό για κάθε “παρτιτούρα” ή να αναπτύξουν προϋπάρχον υλικό. Στο τελικό στάδιο οι συμμετέχοντες βοηθούνται να προχωρήσουν -με προσωπικό, ευφάνταστο και ανεπιτήδευτο τρόπο- προς έναν θεατρικοποιημένο συγχρονισμό στις σχηματιζόμενες κινητικές και ηχοποιητικές ποιότητες.

Συμπεριλαμβάνεται, επίσης, χορευτικό ζέσταμα και ζέσταμα αναπνοής. Η διάρκειά του είναι 2ώρες. Την οργάνωση, έχουν αναλάβει οι Musicartmagazine-mag, Art For Change Festival Vol II, Old City co. Το κόστος ανέρχεται στα 15€. Θα υλοποιηθεί και αυτό στον ίδιο χώρο.

Πού μπορούμε να δούμε τη δουλειά σας;

Οι παραστάσεις είναι 6. Art For Change festival, Σαβ 28 Οκτ. Εγώ εμφανίζομαι στις 21:00. Μπορείτε να έρθετε στο Old City bar theatre 99-101 28ης Οκτωβρίου (σταθμός Βικτώρια).

Ξεκινάμε στις 20:15 και ολοκληρώνεται στις 22:30. Το δε κόστος με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα ανέρχεται στα 10ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments