Πολιτισμός

Lou Reed: 5 θρυλικές και (σχεδόν) άγνωστες συνεργασίες (vids)

Lou Reed: 5 θρυλικές και (σχεδόν) άγνωστες συνεργασίες (vids)
Η εμβληματική προσωπικότητα του Lou Reed έφυγε σαν σήμερα, 27 Οκτωβρίου τoυ 2013. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η παγκόσμια μουσική σκηνή μοιάζει ακόμα άδεια από έμπνευση. Άδεια απο την ίδια της την τέχνη.

Ο Lou Reed υπήρξε μυστήριος, ξεχωριστός, μοναδικός. Μία ιδιοφυΐα των ήχων, που εκτός από ηγετική μορφή στους Velvet Underground άφησε τη σφραγίδα του και σε 5 εξαιρετικές συνεργασίες.

Imelda May και Lou Reed – Kentish Town Waltz

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια που θυμίζει 50s, Imelda May ίσως είναι περισσότερο γνωστή στους οπαδούς του Έλβις Πρίσλει. Όταν όμως ο Lou Reed άκουσε το κομμάτι της στο άλμπουμ του 2010 ‘Mayhem’ θέλησε να ηχογραφήσει τη δική του οπτική. Το αυτοβιογραφικό τραγούδι αφηγούνταν τις δυσκολίες με τον σύζυγό τους και τη μετακόμισή τους στο Λονδίνο. Υπό τη χροιά του Lou Reed πήρε άλλη πνοή και ουσία σε υποδόριους ήχους, που θύμισαν τόνους των Velvet Underground.

Anthony And The Johnsons – Lou Reed ‘Fist Full Of Love’

Ο Anthony Hegarty (γνωστός ως ‘Anthony And The Johnsons’) κέρδισε το βραβείο Mercury για την εξαιρετική του ερμηνεία στο άλμπουμ ‘I Am A Bird Now’, όπου εξυμνούσε τις περιπέτειες των παιδικών του ηρώων. Μεταξύ αυτών ο Boy George, ο Rufus Wainwright και ειρωνικά ο ίδιος ο Lou Reed. Το άλμπουμ του έγινε χρυσό στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε διθυραμβικές κριτικές από της παγκόσμια μουσική κοινότητα. Η νέα εναλλακτική του μάλιστα ηχούσε τα στιλ και των δύο ερμηνευτών μοναδικά.

The Killers – Lou Reed ‘Tranquilize’

Το κομμάτι αρχικά θα συμπεριλαμβανόταν στο άλμπουμ της μπάντας από τη Νεβάδα του 2006, Sam’s Town αλλά …κόπηκε. Ευτυχώς ωστόσο, μπήκε τον επόμενο χρόνο στη συλλογή Sawdust. Μάλιστα κυκλοφόρησε και ως single και σε μία εξαιρετικά σπάνια έκδοση βινυλίου, ενώ έφτασε στο νούμερο 13 των βρετανικών charts. 

Παρά το γεγονός ότι το τραγούδι έχει "παραμεληθεί" και έχει το δικό του σουρεάλ video, παραμένει εμβληματικό. Στο βίντεο μάλιστα ο frontman των Killers Brandon Flowers περιπλανιέται σε ένα άδειο σπίτι γεμάτο από Lou Reed. Ο ίδιος τραγουδά σαν το κορμί και τη φωνή του να τα έχει καταβάλλει ο μοναδικός Lou Reed.

Gorillaz – Lou Reed ‘Some Kind Of Nature’

Η συνεργασία των Gorillaz με τον Lou Reed είναι η επιτομή της ευρηματικότητας της τέχνης. Μία μπάντα από καρτούν συνεργάζεται με μία μουσική ιδιοφυΐα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Το τραγούδι τους περιέχεται στο άλμπουμ ‘Plastic Beach’, που περιλαμβάνει ακόμα συνεργασίες με τους Snoop Dogg και Bobby Womack. Μάλιστα στο Glastonbury του 2010, οι Gorillaz αντικατέστηκαν τους U2 και στη σκηνή ανέβηκε μαζί τους και ο ίδιος ο Reed, κάνοντας το κοινό να παραλληρεί.

Metallica – Lou Reed ‘Lulu’

Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Lulu" των Metallica οι σκληροπυρηνικοί φανς της μέταλ μπάντας δεν χάρηκαν ιδιαίτερα. Περίμεναν, βλέπετε, πιο thrash ήχους.

Οι κριτικές δεν ήταν καλές για αυτή την άνευ προηγουμένου συνεργασία και οι πωλήσεις αποδείχθηκαν μέτριες, παρά τα μεγαθήρια της μουσικής που συμμετείχαν. Μάλιστα πολλοι το θεωρούν από τα χειρότερα άλμπουμ των Metallica αλλά και του Lou Reed.

Στο ‘The View’ μάλιστα ακούγεται η μελωδία ενώ ο Lou Reed αφηγείται τους στίχους του James Hetfield. Οι φανς των Metallica "απέιλησαν" να σκοτώσουν τον Reed μετά από αυτή τη συνεργασία. Εκείνος απάντησε: "Δε μου έχει απομείνει κανείς οπαδός. Μετά το Metal Machine Music του 1975 όλοι έφυγαν. Αλλά ποιος νοιάζεται; Αυτό το κάνω αποκλειστικά για τη διασκέδασή μου".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments