Διεθνή

Κάρλες Πουτζντεμόν: Απέκλεισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (vid)

Κάρλες Πουτζντεμόν: Απέκλεισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (vid)
Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε. Η πρώτη αντίδραση από τη Μαδρίτη.

Όπως είπε ο Κάρλες Πουτζντεμόν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές. Το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία.

Το διάγγελμα του Κάρλες Πουτζντεμόν: «Σκέφτηκα το ενδεχόμενο να προκηρύξω εκλογές, όμως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Το καθήκον μου είναι να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες για να βρω μία συμφωνημένη λύση για να αποφύγουμε την εφαρμογή του άρθρου 155.

Προσπάθησα να έχω τις απαιτούμενες εγγυήσεις για να πραγματοποιήσω τις εκλογές, αλλά δεν έχω λάβει υπεύθυνη απάντηση από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση και έχει συμβάλει στην ένταση.

Πρέπει να δεσμευτούμε σε μία ειρηνική επίλυση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε. Η Καταλανική Βουλή θα αποφασίσει τι θα κάνει με την εφαρμογή του άρθρου 155».

Η πρώτη αντίδραση από τη Μαδρίτη

Η πρώτη αντίδραση από τη Μαδρίτη ήρθε διά στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγια Σάενζ, που μίλησε ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, που συνεδριάζει για να αποφασίσει για την εφαρμογή του άρθρου 155.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι η δημοκρατία δεν είναι παρούσα σε όλη τη χώρα και αυτό είναι που συμβαίνει στην Καταλονία με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Το "ταξίδι" προς οποιοδήποτε σημείο του αυτονομισμού πρέπει να σταματήσει και να επιστρέψει η νομιμότητα.

Η υπευθυνότητα πάντα έλειπε από την κυβέρνηση της Καταλονίας επειδή αυτό δεν ξεκίνησε με σκοπό την ανεξαρτησία, αλλά από καθαρά ανευθυνότητα όπως και ανυπακοή απέναντι στους νόμους, στην αλήθεια και σε εκείνους που δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.

Ο κ. Πουτζντεμόν έγινε πρόεδρος για να είναι η πιο εύκολη και ευχάριστη επιλογή για εκείνους. Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν ποτέ τον διάλογο.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε αρκετές επιλογές για διάλογο. Στην Καταλονία οι κυβερνώντες δεν έδωσαν βήμα λόγου σε εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί τους και έχασαν τον σεβασμό των πολιτών».

Διαβάστε επίσης: Απίστευτος Πουτζντεμόν: Ακύρωσε αιφνιδιαστικά το προγραμματισμένο διάγγελμά του

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments