Ελλάδα

Καιρός: Σαρώνει τη χώρα η “Ευρυδίκη” (pics & vids)

Καιρός: Σαρώνει τη χώρα η “Ευρυδίκη” (pics & vids)
Το σκηνικό του καιρού είναι χειμωνιάτικο σε όλη τη χώρα, ενώ η κακοκαιρία Ευρυδίκη που "σαρώνει" τη χώρα από τη Δευτέρα έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιοχές. Πού θα "χτυπήσει" τις επόμενες ώρες. Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ.

Σε εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας "Ευρυδίκη" το οποίο πλήττει τη χώρα από τη Δευτέρα, με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι οι βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα Τρίτη, αφού ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι δυτικές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές αλλά και η Ήπειρος αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Κέρκυρα, Σύμη και Άργος στο έλεος της κακοκαιρίας

Στο… κέντρο της κακοκαιρίας μπήκε και η Κέρκυρα, στοιχίζοντας μάλιστα την ζωή ενός 56χρονου άνδρα του οποίου το όχημα παρασύρθηκε από τα ρεύματα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό και να πνιγεί.

Μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται ότι έχει υποστεί το νότιο τμήμα του νησιού καθώς από την κακοκαιρία ξεριζώθηκαν δέντρα, παρασύρθηκαν στέγες, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ «σήκωσε» ακόμη και τάφους, ξεκολλώντας τα μάρμαρα. 

Σε αρκετά σημεία τα ορμητικά νερά έχουν προκαλέσει φθορές στις άκρες του οδοστρώματος, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν να διορθώσουν τις δεκάδες βλάβες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της πτώσης στύλων και της καταστροφής καλωδίων.

Καταστροφές στη Σύμη

Στην ακριτική Σύμη οι κάτοικοι έζησαν δύσκολες στιγμές, όταν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που «χτύπησε» το νησί τη Δευτέρα «φούσκωσε» τους χειμάρρους, οι οποίοι παρέσυραν τουλάχιστον δέκα αυτοκίνητα και τα έριξαν στο λιμάνι. 

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού, ένα πλοιάριο, καθώς και πέντε βατραχάνθρωποι προκειμένου να διαπιστώσουν αν μέσα στα οχήματα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Υπάρχουν οχήματα μέσα στη θάλασσα και περιμένουμε δύτες από την Κάλυμνο για να να βουτήξουν να δουν αν υπάρχουν τυχόν εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα που είναι ήδη μέσα στο νερό. Κάποια από τα οχήματα δεν ήταν παρκαρισμένα στο λιμάνι αλλά ήταν έξω από τα σπίτια και παρασύρθηκαν από τα νερά κι έπεσαν μέσα στη θάλασσα», είπε στο protothema.gr ο δήμαρχος του νησιού. 

«Προσπαθούμε με μηχάνημα του δήμου να ανοίξουμε κάποιους δρόμους όπως μπορούμε αλλά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Τόνοι από μπάζα έχουν κλείσει τους δρόμους και χρειάζεται πολύ δουλειά. Πιστεύω ότι θα περάσει μήνας ολόκληρος για να καθαριστούν και να ανοίξουν οι δρόμοι» πρόσθεσε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σύμης, το νησί παρέμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση όλη τη νύχτα, καθώς η βλάβη στον σταθμό της ΔΕΗ δεν αναμενόταν να φτιαχτεί άμεσα. Το μέγεθος των ζημιών αναμένεται να υπολογιστεί το πρωί αφού οι βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες και πρωτόγνωρες για το νησί. Στη Σύμη πρόκειται να βρίσκονται νωρίς το πρωί πυροσβεστικές αντλίες και μηχανήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στη Σύμη ο Σαντορινιός

Στη Σύμη μετέβη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο γιαλό, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερών και λάσπης. 

Δήλωσε επίσης, ότι μηχανήματα του στρατού από τη Ρόδο αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα με το πλοίο της γραμμής στη Σύμη προκειμένου να συνδράμουν στα έργα αποκατάστασης, μετά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για εγκλωβισμένους μέσα στα αυτοκίνητα, ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Σοβαρά προβλήματα και στο Ναύπλιο

Σοβαρές ήταν και οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στον Δήμο Ναυπλιέων, καθώς ρέματα φούσκωσαν και σκέπασαν δρόμους. Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Κωστούρος μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο έκανε λόγο για μικρή έκτασης προβλήματα τονίζοντας ότι «δεν υπήρξαν καταστροφές».

Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Αργολίδα δημιούργησε αρκετά προβλήματα και πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Αναλυτική η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα:

Αττική

καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 4 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και πιθανόν πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα.άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα.άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα έως 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από τη νύχτα.θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες αρχικά στο Ιόνιο, πιθανόν κατά διαστήματα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές) και από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές.άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια.άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια και ανατολικά έως 5 μποφόρ.θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές Κυκλάδες και τη νότια Κρήτη.άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.θερμοκρασία: από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς μεγαλύτερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί.άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.θερμοκρασία: από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments