Τζέιμς Μποντ

Τζέιμς Μποντ
Ο Τζέιμς Μποντ ή Πράκτωρ 007 είναι φανταστικός χαρακτήρας, που δημιουργήθηκε το 1953 από τον Άγγλο συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ.

Είναι πρωταγωνιστής δώδεκα μυθιστορημάτων και δύο συλλογών διηγημάτων. Το ονοματεπώνυμό του ανασύρει εικόνες πλούτου, εξωτικές τοποθεσίες, περιπέτεια και κατασκοπεία. Τα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ, με φανατικούς αναγνώστες στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη δημιουργώντας τη δημοφιλέστερη, πιο μακροχρόνια και επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά.

Σκηνοθέτης και πνευματικός πατέρας των πρώτων ταινιών είναι ο Τέρενς Γιανγκ, ενώ την μουσική επένδυση 11 ταινιών ανέλαβε ο Τζον Μπάρι. Η πρώτη ταινία της σειράς προβλήθηκε το 1962 και ήταν ο Δόκτωρ Νο (Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007, εναντίον Δόκτορος Νο), με τον Σον Κόνερι και την Ούρσουλα Άντρες. Ο κινηματογραφικός Μποντ, από τον πρώτο του 1962 και όσους ακολούθησαν, παραμένει η επιτομή του κομψού και τζέντλεμαν κατασκόπου.

Γνωρίζει σε όλες τις περιστάσεις πώς να ντυθεί, τι να πιει, τι να πει και πότε να «σπάσει» τους κανόνες. Αποδίδει με τον πιο περίτεχνο τρόπο το «Βρετανικό στιλ». Κάθε ένας από τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τον μυστικό πράκτορα προσθέτει και μία διαφορετική διάσταση στον χαρακτήρα του. Ο Σον Κόνερι συνέλαβε τον ζωώδη μαγνητισμό και το ειρωνικό χιούμορ του Μποντ. Και από το πρώτο «επεισόδιο» ανέλαβε να διαφυλάξει το αμερικανικό έθνος προστατεύοντας την εκτόξευση του πυραύλου από τις επιβουλές των εχθρών.

  • Όταν οι συνέταιροι παραγωγοί Άλμπερτ Μπρόκολι και Χάρι Σάλτσμαν ξεκίνησαν τα γυρίσματα του Τζέιμς Μποντ εναντίον Δόκτορος Νο τον Ιανουάριο του 1962, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η σειρά των ταινιών του Μποντ θα συνεχιζόταν ακάθεκτη τον 21ο αιώνα.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ίαν Φλέμινγκ, δημιουργός του χαρακτήρα του Μποντ, δεν ήταν δυνατόν να πιστέψει ότι ο μυστικός του πράκτορας θα μεταβαλλόταν σε θρύλο του σινεμά, ο οποίος θα ξεστόμιζε την αξιομνημόνευτη ατάκα του κινηματογράφου «Το όνομά μου είναι Μποντ, Τζέιμς Μποντ» («My name is Bond, James Bond»).

Τζέιμς Μποντ σχετικές ειδήσεις: