Ελλάδα

Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία: «Θωρακίζονται» οι γαλλικοί στόχοι στην Ελλάδα

Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία: «Θωρακίζονται» οι γαλλικοί στόχοι στην Ελλάδα
Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία: Αυξάνεται η αστυνομική παρουσία σε γαλλικούς στόχους στην Ελλάδα, μετά τα αιματηρά γεγονότα σε Νίκαια και Αβινιόν.

Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια κοινότητα από τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα χθες. Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στη Γαλλία και συγκεκριμένα σε Νίκαια και Αβινιόν. Η χώρα του Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να βρίσκεται σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία, μετά τα όσα προηγήθηκαν ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε επιφυλακή και προκειμένου να μην γίνουν μάρτυρες ανάλογων επιθέσεων «θωρακίζονται» και αυξάνουν την αστυνομική παρουσία τους σε γαλλικούς στόχους.

Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φύλαξη κτιρίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο θα ενισχυθούν με διπλές σκοπιές, ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι περιπολίες από ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ΟΠΚΕ, Δράση και Ασφάλειας. Συγκεκριμένα η αστυνομική παρουσία θα ενισχυθεί στην Γαλλική Πρεσβεία στην Λεωφόρο Βασιλίσης Σοφίας αλλά και στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα. Ανάλογη αυξημένη επιτήρηση θα έχουν η πρεσβευτική κατοικία και μέλη της διπλωματικής αποστολής, όπως επίσης αντιπροσωπείες οχημάτων και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα, στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Κρατικής Ασφάλειας επιτηρούν διακριτικά χώρους λατρείας για τον εντοπισμό ύποπτων ενεργειών. Τονίζεται πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακραίες ενέργειες στη χώρα, ωστόσο το συγκεκριμένο δίχτυ ασφαλείας αποσκοπεί στον έγκαιρο εντοπισμό των λεγόμενων “μοναχικών λύκων”, όπως αυτών που έδρασαν το προηγούμενο 24ωρο στη Γαλλία σκορπίζοντας τον θάνατο.

Τι συνέβη χθες στη Γαλλία:

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Πέμπτης, όταν ένας άνδρας ο οποίος κρατούσε μαχαίρι εξαπέλυσε επίθεση μέσα σε εκκλησία της . Ο δράστης λίγο αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία. Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της. Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Ο δράστης ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών. Έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Πέρα από αυτή την επίθεση, η Γαλλία είχε να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη αιματηρό περιστατικό καθώς αστυνομικοί σκότωσαν έναν άνδρα στην Αβινιόν, ο οποίος απείλησε περαστικούς με μαχαίρι και φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με ό,τι μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1. Η χώρα, μετά από αυτά τα γεγονότα, αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ.

Από το σημείο του δυστυχήματος στη Νίκαια ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Στη Γαλλία δεν υπάρχει παρά μία κοινότητα, αυτή είναι η εθνική. Να πω σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της θρησκείας τους, είτε πιστεύουν είτε όχι, πως πρέπει αυτή τη στιγμή να ενωθούμε. Ξέρω πως όλοι είναι βαθιά σοκαρισμένοι και μπερδεμένοι. Καλώ στην ενότητα όλων. Αυτό είναι το μήνυμα που ήρθα να δώσω στη Νίκαια. Ξέρω πόσα έχει περάσει η πόλη και αυτή η περιφέρεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments