Διεθνή

SZ: Αφόρητη αλλά αναπόφευκτη η συμφωνία στο προσφυγικό

SZ: Αφόρητη αλλά αναπόφευκτη η συμφωνία στο προσφυγικό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Ως «αφόρητη ως προς το περιεχόμενο αλλά αναπόφευκτη πολιτικά» χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung τη  συμφωνία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η συμφωνία της ΕΕ σε μια κοινή πολιτική ασύλου, η αδιαφορία της Ευρώπης για το διωγμό των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το τέλος του Κέβιν Μακάρθι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο γερμανικό Τύπο.

Ως «αφόρητη ως προς το περιεχόμενο αλλά αναπόφευκτη πολιτικά» χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung τη  συμφωνία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Οι επικριτές έχουν φυσικά δίκιο. Το κοινό σύστημα ασύλου σχεδιάστηκε ως φρούριο και μοιάζει με ένα φράχτη που χτίστηκε με σκοπό να σταματήσει τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία ή απλώς μια προοπτική στην Ευρώπη», σχολιάζει η εφημερίδα για τη συμφωνία που προβλέπει ταχύτερες απελάσεις και «υπερδομές» στα σύνορα της ΕΕ. «Αυτό δεν έχει πλέον σχέση με μια ανθρώπινη πολιτική για τους πρόσφυγες – και ούτε σκοπεύει να έχει.»

Ως επί το πλείστον όμως «δεν αλλάζει κάτι για τους μετανάστες», σημειώνει η SZ. «Pushbacks στα εξωτερικά σύνορα και τα στραβά μάτια στη διακίνηση στα εσωτερικά σύνορα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα ασύλου της Ευρώπης έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό μια ζώνη ανομίας», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Η μεταρρύθμιση αυτή έχει καθυστερήσει ήδη πολύ – και πιθανώς είναι η μόνη που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια Ευρώπη στην οποία οι λαϊκιστές τρομοκρατούν αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία ή κατέχουν ήδη την εξουσία σε ορισμένες χώρες», αναφέρει η εφημερίδα. «Δεν αναμένεται ότι η συμφωνία θα επιτύχει τον στόχο της για μείωση του αριθμού των μεταναστών βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο η μη επίτευξη συμφωνίας θα περνούσε ένα ακόμα χειρότερο μήνυμα, ότι δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη για άλλη μια φορά, δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα απολύτως όσον αφορά το μεταναστευτικό», καταλήγει η SZ.

Θλιβερή αδιαφορία

Μετά τον διωγμό 100.514 Αρμενίων από τα σπίτια τους, «η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν εγκαταλείψει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι αδύνατη για την Αρμενία», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε περήφανα πριν από μια εβδομάδα ότι θα παράσχει 5 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί 11,5 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες για ένα μόνο μήνα», αναφέρει η taz.

«Αφού η ΕΕ αποδέχθηκε τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν– τον μοναδικό δρόμο που συνέδει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – σχεδόν αδιαμαρτύρητα τους τελευταίους μήνες και συνέχισε να αγοράζει αέριο από τη δικτατορία παρόλο που όλα τα σημάδια έδειχναν κλιμάκωση – αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση των Αρμενίων της είναι αδιάφορη». σχολιάζει η εφημερίδα. «Και όχι μόνο πολιτικά, αλλά δυστυχώς και ανθρωπιστικά. Η ΕΕ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους φόβους της Αρμενίας, ότι η Δύση θα την εγκαταλείψει.»

Πηγή: dw.com//Ευθύμης Αγγελούδης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments