Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ συνέλεξαν δείγματα από την Ντούμα
Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ συνέλεξαν δείγματα από την Ντούμα | Pagenews.gr
Pagenews Team

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)έφτασαν σήμερα στην Ντούμα και συνέλεξαν δείγματα από μια τοποθεσία όπου φέρεται ότι έγινε στις 7 Απριλίου επίθεση με χημικά όπλα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Η πληροφορία αυτή ανακοινώθηκε αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η ειδική αποστολή του ΟΑΧΟ (…) μετέβη το πρωί της 21ης Απριλίου στην πόλη Ντούμα" ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι την ασφάλεια των επιθεωρητών είχαν αναλάβει οι Σύροι, σε συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο ΟΑΧΟ στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι τα δείγματα θα μεταφερθούν στα εργαστήριά του στο Ράισβαϊκ της Ολλανδίας προκειμένου να αναλυθούν. "Ο ΟΑΧΟ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα μελετήσει τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης και άλλης μιας πιθανής επίσκεψης στην Ντούμα", πρόσθεσε.

Η ομάδα των επιθεωρητών έφτασε στη Συρία στις 14 Απριλίου. Η καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών τους οφείλεται κυρίως σε λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα, η Μόσχα διαμήνυσε ότι "αναμένει ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ θα διεξάγουν την πιο αμερόληπτη δυνατή έρευνα" για το τι συνέβη στην Ντούμα στις αρχές του μήνα και ότι θα συντάξουν μια "αντικειμενική έκθεση".

Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν σήμερα και άλλες πληροφορίες και υλικό που έχει συλλέξει η ομάδα, θα συνταχθεί η έκθεση του Οργανισμού που θα υποβληθεί κατόπιν στα μέλη του. Η ομάδα του ΟΑΧΟ θα προσπαθήσει να καθορίσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Ντούμα και ποιου είδους. Δεν έχει εντολή όμως να καθορίσει ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συρία: Συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες στην Ντούμα
ΟΗΕ: Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ "να κάνουν τη δουλειά τους" στην Ντούμα
Λαβρόφ: "Ο πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ"
Μόσχα: Ευρήματα από Βερολίνο και Λονδίνο στη Γούτα

Ετικέτες: 


2018