Πολιτισμός

Φιλοποίμην Φίνος: Ο “Πατριάρχης” του κινηματογράφου στην Ελλαδα

Φιλοποίμην Φίνος: Ο “Πατριάρχης” του κινηματογράφου στην Ελλαδα
Φιλοποίμην Φίνος. Ήταν 26 Ιανουαρίου, σαν σήμερα, του 1977 όταν άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τον καρκίνο.

O Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Κάτω Τιθορέα στη Φθιώτιδα και πέθανε στην Αθήνα την 26η Ιανουαρίου του 1977. Λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου η Φίνος Φίλμ έριχνε αυλαία και έβαζε λουκέτο, ύστερα από  34 χρόνια, με την πρώτη προβολή τής τελευταίας ταινίας της Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται. Σ’ αυτό το διάστημα ο «πατριάρχης» του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε κατάφερε να ολοκληρώσει 187 ταινίες.  Ήταν ένας άνθρωπος που το μυαλό του έβλεπε αρκετά χρόνια μπροστά. Ήταν ένας καλλιτέχνης με όλη την σημασία της λέξεως. Αυτό τουλάχιστον έλεγαν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 και ’70. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 187  ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές, ενώ οι περισσότερες παίζονται ακόμη και σήμερα στην μικρή οθόνη.

Η αποτυχία που τον έκανε να πεισμώσει

Έκανε την πρώτη του ταινία σαν σκηνοθέτης (“Το Τραγούδι του Χωρισμού”, γυρίστηκε το 1939 και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1944) που ήταν αποτυχία. Ο Φίνος απογοητεύτηκε και αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με την σκηνοθεσία.

Στη διάρκεια του πολέμου γύρισε σημαντικά ντοκουμέντα από το Μέτωπο της Αλβανίας και στην συνέχεια στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Όλο όμως το υλικό και το αρχείο του κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και ένα ελάχιστο μόνο μέρος του κατάφερε να διασωθεί.

Το 1943, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Φίνος Φιλμς, της οποίας η πρώτη ταινία, «Η Φωνή της Καρδιάς», έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 1943 στον κινηματογράφο Rex της Πανεπιστημίου.

Από τότε όλα τα άλλα ήταν ιστορία. Ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να παίρνει το δρόμο του θριάμβου με θρυλικούς πρωταγωνιστές: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Βασιλειάδου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σαπφώ Νοταρά, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ζωή Λάσκαρη, Βασίλης Αυλωνίτης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ειρήνη Παπά, Θανάσης Βέγγος, είναι μερικά από τα ονόματα στα οποία ο Φίνος επενδύει, στήνοντας τα θεμέλια του εμπορικού κινηματογράφου. Η επιτυχία των ταινιών είναι μοναδική στα ελληνικά χρονικά και η βιομηχανία παραγωγής ταινιών ατέλειωτη.

Ο Φίνος πέθανε τον Ιανουάριο του 1977 λόγω καρκίνου που τον βασάνιζε για 7 χρόνια. Ήταν παντρεμένος με τη Τζέλλα Φίνου (1915-2010) και δεν είχε απογόνους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments