Τεχνολογία

Κινητό τηλέφωνο: Υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση του δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα

Κινητό τηλέφωνο: Υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση του δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα
Σημαντική έρευνα μεταξύ 3400 φοιτητών στην Αμερική έδειξε ότι ένας στους πέντε εμφάνισε προβλήματα από την υπερβολική χρήση του κινητού του.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα “έξυπνα κινητά τηλέφωνα” είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή τους και βοηθούν στην καθημερινότητά τους. Και είναι απόλυτα λογικό η χρήση του “έξυπνου κινητού τηλεφώνου” να βοηθά τους καταναλωτές στην καθημερινότητά τους αρκεί μόνο η χρήση του να μην δημιουργεί προβλήματα στην ψυχική τους υγεία. Γιατί είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα και με έρευνες στην Αμερική, να παρατηρούνται προβλήματα στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, από την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου, όπως τα εξής:

  • δυσκολία συγκέντρωσης στο μάθημα ή στην εργασία
  • αίσθημα  ανυπομονησίας για χρήση
  • αδικαιολόγητο άγχος
  • ελαφριά κεφαλαλγία
  • θολή όραση
  • κατάθλιψη

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ που αποτελούνταν από  156 ερωτήσεις ανέδειξε τα προβλήματα αυτά. Οι συμμετέχοντες φοιτητές έπρεπε να τις απαντήσουν και βάσει των απαντήσεών τους, οι φοιτητές έλαβαν βαθμολογία κυμαινόμενη από το 10 έως το 60, με τη βαθμολογία 32 και άνω να ορίζεται ως προβληματική από τη χρήση του smart phone.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους πέντε, το 20% δηλαδή των ερωτηθέντων φοιτητών, ανέφερε προβληματική χρήση του smart phone. Το φαινόμενο της προβληματικής χρήσης εντάθηκε μεταξύ των φοιτητριών παρά των φοιτητών, καθώς το 64% των προβληματικών χρηστών ήταν γυναίκες, ενώ υπήρξε μεγάλη συσχέτιση του φαινομένου με χαμηλούς ακαδημαϊκούς βαθμούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σημαντικά υψηλότερη στους προβληματικούς χρήστες, εν αντιθέσει με εκείνους που εμφάνιζαν έλεγχο κατά τη χρήση του κινητού.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προβληματική χρήση του κινητού συνδέθηκε με προβλήματα που αφορούν την ψυχολογία του ατόμου, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.

«Μία πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά, μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν μία προβληματική σχέση με το κινητό τους εξαιτίας άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με την ψυχική τους υγεία», επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι η προβληματική χρήση των κινητών οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα ή το αντίστροφο», εξηγούν. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη επιστημονική μελέτη αναφορικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των smartphone συσκευών στην ψυχική υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments