Διεθνή

Παρμεζάνα: Ο λόγος που είναι τόσο ακριβή

Παρμεζάνα: Ο λόγος που είναι τόσο ακριβή
Παρμεζάνα: Υπάρχει ένα συγκεκριμένος λόγος που το γνωστό Ιταλικό τυρί έχει τόσο "τσουχτερή" τιμή.

Παρμεζάνα: Το γνωστό Ιταλικό τυρί είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ώρα είναι από τα ακριβότερα σε σύγκριση με άλλα τυριά. Κατά καιρούς πολλοί έχουν αναρωτηθεί τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Είναι ο τρόπος ωρίμανσης; Είναι η διαδικασία παραγωγής τόσο δύσκολη; Το παρακάτω βίντεο έχει όλες τις απαντήσεις για το τι κάνει την παρμεζάνα τόσο ακριβή.

H κοινή ρόδα παρμεζάνας ζυγίζει 40 κιλά και κοστίζει 12,5€ τα 500γρ, δηλαδή τη διπλάσια περίπου τιμή από ένα τσένταρ. Αυτό συμβαίνει γιατί η παρμεζάνα περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος και πιο συγκεκριμένα 492 λίτρα/ ρόδα. Ο δεύτερος και κατά πάσα πιθανότερο σημαντικότερος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο τυρί παράγεται αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή της Βόρειας Ιταλίας (επαρχίες της Πάρμα και του Ρέτζο-Εμίλια), όπου υπάρχουν 329 πιστοποιημένα γαλακτοκομεία. Εκεί παράγεται η αυθεντική Parmigiano Reggiano, που φέρει την επίσημη σφραγίδα και πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρμεζάνα: Γι’αυτό είναι ακριβή η Παρμεζάνα

Στην περιοχή αυτή αναπτύσσονται συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία περνούν από το γρασίδι στην αγελάδα και από εκεί στο γάλα και ύστερα στο τυρί, χαρίζοντάς του τη γνωστή σε όλους μας μοναδική γεύση. Κάθε χρόνο παράγονται 3,6 δισεκατομμύρια ρόδες παρμεζάνας και η συγκεκριμένη βιομηχανία αξίζει 2,2 δισεκατομμύρια. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει είναι οι αντιγραφές, καθώς ενώ το όνομα Parmigiano Reggiano είναι κατοχυρωμένο, το «parmesan» δεν είναι, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές, κυρίως εκτός Ευρώπης, να συγχέουν τα δύο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments