Video

Αυτός είναι ο λόγος που χαμηλώνει ο φωτισμός στο αεροπλάνο πριν την απογείωση και την προσγείωση [vid]

Αυτός είναι ο λόγος που χαμηλώνει ο φωτισμός στο αεροπλάνο πριν την απογείωση και την προσγείωση [vid]
Αν θεωρείτε πως τα φώτα στην προσγείωση και την απογείωση του αεροπλάνου χαμηλώνουν για να χαλαρώσετε, μάλλον κάνετε λάθος.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως όσοι έχουν ταξιδέψει με αεροπλάνο έστω και μια φορά στη ζωή τους θα έχουν αναρωτηθεί το γιατί, ενώ όταν μπαίνουν μέσα στο αεροπλάνο όλα τα φώτα είναι ανοιχτά, αλλά πριν την απογείωση και την προσγείωση πάντα χαμηλώνουν. Η πιο εύκολη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι για να μπορέσει να… χαλαρώσει ο επιβάτης, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ’ ουδενί, με έναν πιλότο να αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο.

Ουσιαστικά, το να είναι σκοτεινή η καμπίνα κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με τον Βρετανό πιλότο Patrick Smith, έτσι ώστε το μάτι μας να έχει συνηθίσει το σκοτάδι. «Ο χαμηλός φωτισμός κάνει τα μάτια σου να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, έτσι ώστε να μην τυφλωθείς αν κάτι πάει στραβά και πέσει ξαφνικά όλο το σύστημα», αναφέρει εκείνος.

Ακόμη, το να μην σβήνουν τα φώτα πριν από την απογείωση και την προσγείωση έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο διακριτές οι πινακίδες έκτακτης ανάγκης, πράγμα που βοηθά τους επιβάτες να μην απροσανατολιστούν. Να σημειωθεί, πως το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι και γι’ αυτό ο χαμηλός φωτισμός βοηθά στο να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Φανταστείτε να είστε σε ένα άγνωστο φωτεινό δωμάτιο γεμάτο με εμπόδια και όταν κάποιος σβήνει τα φώτα και σας ζητά να βγείτε γρήγορα», λέει με νόημα ο Smith και καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτής της ενέργειας στο αεροσκάφος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments