Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απειλεί με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απειλεί με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Την πρόθεση της Άγκυρας να αντιδράσει στις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 διεμήνυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αργήσει η πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας του στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Νέα τροπή παίρνει η κόντρα της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, η οποία μεταφέρεται στον ενεργειακό τομέα. Ο Ταγίπ Ερντογάν από την Μαλαισία, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των ηγετών του μουσουλμανικού κόσμου, απείλησε ότι εάν το αμερικανικό Κογκρέσο επιβάλλει κυρώσεις στις τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται στους αγωγούς φυσικού αερίου τότε η Τουρκία θα απαντήσει με αντίποινα. «Τώρα λένε ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στον TurkStream. Αυτή είναι μία ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε αμυντικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη Τρίτη περιλαμβάνονται κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και TurkStream, με το επιχείρημα ότι οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία.

«Έχουμε τελειώσει με τους S-400 και τα F-35, πόσες φορές πρέπει να το πούμε; Τώρα, οι ΗΠΑ λένε ότι θα επιβάλουν κυρώσεις για τον TurkStream και δεν έχουν κουραστεί να λένε ανάλογα πράγματα. Αυτό συνιστά πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Θα απαντήσουμε με αντίμετρα σε όλα αυτά. Δεν είμαστε ένα έθνος που θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» είπε από την Κουάλα Λουμπούρ, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν είμαστε νομαδικό κράτος. Είμαστε η Τουρκία κι έχουμε τα πάντα. Για το σκοπό αυτό, μπορούμε να θέσουμε κι εμείς σε εφαρμογή τις δικές μας κυρώσεις. Έχουμε κι εμείς τα δικά μας πολιτικά προβλήματα, όπως έχουν και οι Αμερικανοί, ωστόσο έχουμε και τις δικές μας εναλλακτικές».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα σιωπήσουμε για τη Λιβύη”

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της Λιβύης, σχολιάζοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους», όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρεία Wagner, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη. «Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε. Την Πέμπτη η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια. Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments