Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Ο “Μάξιμος Σαράφης” παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ

Προανακριτική Novartis: Ο “Μάξιμος Σαράφης” παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ
Προανακριτική Novartis: Ο "Μάξιμος Σαράφης" αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Προανακριτική Novartis: Στη ΓΑΔΑ παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2020 ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο προστατευόμενος μάρτυρας δήλωσε πως θα καταθέσει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 16:00 στην Προανακριτική Επιτροπή.

“Είμαι έτοιμος να καταθέσω”, φέρεται να τόνισε ο “Μάξιμος Σαράφης”. Ο προστατευόμενος μάρτυρας εμφανίστηκε αυτοβούλως και όπως προβλέπονταν, εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Άμεσα ενημερώθηκε η Προανακριτική και ορίστηκε η εξέτασή του για τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Στην ενέργεια αυτή προχώρησε ο μάρτυρας αφού επικοινώνησε δύο φορές χθες με το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής και ανέφερε στον προϊστάμενο ότι δεν κρύβεται από απείθεια και είναι διαθέσιμος να καταθέσει εφόσον τηρηθεί ο νόμος που τον καθιστά προστατευόμενο μάρτυρα και με την προϋπόθεση να προστατευθούν τα προσωπικά του στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis,

Αυτή την ώρα το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας είναι σε συνεννόηση με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής και την εισαγγελία για το θέμα προκειμένου να αποφασισθεί τι θα γίνει με τον μάρτυρα και για τον χρόνο κατάθεσής του.

Όσον αφορά την δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρα, με την ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», δεν υπάρχει κάποιο νεότερο και δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με τις αστυνομικές Αρχές.

Άρειος Πάγος για προανακριτική Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε  ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής. Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.areios-pagos-2-1200×800

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του». Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments