Lifestyle

Γιάννης Ζουγανέλης: Η ζωή και η πορεία του καλλιτέχνη

Γιάννης Ζουγανέλης: Η ζωή και η πορεία του καλλιτέχνη
Γιάννης Ζουγανέλης: Είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες με μία μεγάλη και λαμπρή πορεία στην μουσική και στο θεατρικό σανίδι.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι από τους πιο γνωστούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η απίστευτη ιστορία που έχει διηγηθεί για την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη, ο ίδιος είχε συγκινηθεί πολύ όταν έφυγε από την ζωή ο φίλος του Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Ακούγοντας κανείς το όνομα  του, το μυαλό αβίαστα διευθύνει το στόμα και ένα πλατύ χαμόγελο σκάει στα χείλη. Ένας απίστευτος καλλιτέχνης με ποικιλία δράσεων αφού στην φαρέτρα των δραστηριοτήτων του συμπεριλαμβάνει το τραγούδι, την σύνθεση στίχων, την υποκριτική, την παρουσίαση, αλλά και την διδασκαλία. Ναι την διδασκαλία γιατί πάνω απ’ολα ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένας δάσκαλος, δάσκαλος της ζωής θα μπορούσε πολύ ωραία να πει κάποιος, που τον έχει ζήσει και τον ζει στην καθημερινότητά του.

Οι γονείς του και τα βραβεία

Οι γονείς του ήταν κωφοί και ο ίδιος έχει δηλώσει “Μεγάλωσα μικρός. Το ότι οι γονείς μου ήταν και οι δύο κωφοί με έκανε από νωρίς να συνειδητοποιήσω πως έπρεπε να γίνω εγώ ο κηδεμόνας τους. Το ότι έπρεπε να τους εξηγήσω από μικρός τι είναι ο ήχος είχε πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μου. Σε αυτό οφείλεται το ότι έγινα μουσικός”.  Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.

Το 2004 βραβεύτηκε από την διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή για τη συμβολή του στους παραολυμπιακούς αγώνες με το βραβείο “creative selflessness”. Το 2008 βραβεύτηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, με το έπαθλο «ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» για τη διετία 2006-2008[3] για την ερμηνεία του στο έργο “Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές”, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Το 2009 συμμετείχε στα special Olympics και του απονεμήθει το βραβείο “ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ” ως κύρηκα εθελοντισμού.

Στην τελετή λήξης συνέπραξε με τον Stevie Wonder. Το 2011 βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός για το έργο “Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη από το κοινό του “Αθηνοραματος”. Υπήρξε, υποψήφιος βραβείου grammy για lounge music με το άλμπουμ passaggio το 2009. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1955. Κατάγεται από τη Μύκονο και τη Νάξο.

Η προσωπική του ζωή και το Ωδείο

Είναι παντρεμένος με την Ισιδώρα Σιδέρη και έχουν μία κόρη, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τη ζωή και την καριέρα που ακολούθησε το ότι οι γονείς του ήταν και οι δύο κωφοί. Ο θείος του Γιάννης Ζουγανέλης ήταν ένας διεθνούς φήμης τουμπίστας.  Στην προσχολική ηλικία, ξεκίνησε την βυζαντινή μουσική στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο.

Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρία με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Η πορεία του

Το 1975, με υποτροφία Willy Brand (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.

Εργάστηκε για την ΕΡΤ γράφοντας μουσική σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων με το «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», από τη LYRA του Α. Πατσιφά. Ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις, με τον Διονύση Σαββόπουλο, κατόπιν με τον Θανάση Γκαϊφύλλια και Νικόλα Άσιμο.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από τα εκατό έργα του. Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα  με πληγώνει» (1980) από τη SONET MUSIC και τη CBS, «Ατρείδες» (1978) από τη Deutsche Grammophon στις Αγγλοσαξωνικές χώρες. CD του κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο από την VENOL.

Έγραψε μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: «Mεγάλος ξεσηκωμός», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Λαυρεωτικά», «Αστροφεγγιά», «Η Κυρία μας», «Στην κόψη του ξυραφιού» και στα δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, συνεργαζόμενος με τον Γ. Μέτση, τη Λία Μελετοπούλου, το Πειραματικό Μπαλέτο Πειραιώς και με τους χορογράφους: Γ. Φλερύ, Β. Σειληνό, Λ. Ντεπιάν, Χ. Μανταφούνη, Α. Χατζή, Κων. Ψαρέλη, Ε. Πάλλη, Α. Γεωργίου, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό.

Η καριέρα του ως ηθοποιός και τραγουδιστής

Συνεργάστηκε με τους θιάσους: Δ. Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας», Τζ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Μ. Κατράκη, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγου, τον Ευγ. Σπαθάρη, με το «Πειραματικό Θέατρο» του Δ. Τριβιζά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», τον «Θίασο 81», το «Θέατρο της Ημέρας, το «Θεατρικό Σανίδι», με την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με το «Πελοποννησιακό και Δωδεκανησιακό Θέατρο», στα «ΔΗΠΕΘΕ» Βέροιας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης,  “Εθνικό Θέατρο” κ.ά.

Έγραψε μουσική για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόπε ντε Βέγκα, Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Μπρέχτ, Γ. Σκούρτη, Μ. Τσικληρόπουλου, Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Διαλεγμένου, Μποστ, Κ.Χ. Μύρη, Γ. Ξανθούλη, Σ. Φασουλή, Κ. Δήμα, Α. Θωμόπουλου, Αλέκου Σακελλάριου.

Έγραψε μουσική σε πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες. Έργα του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βραβείο Νόμπελ το 1996. Δίδαξε μουσική, με έμφαση στην απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία των ήχων και της μουσικής, στις ανώτερες δραματικές σχολές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στους ‘μοντέρνους καιρούς’ καθώς και στον ‘ΙΑΣΜΟ’.

Το συγγραφικό του έργο

Και όπως αναφέραμε στο πρόλογο , ο καλλιτέχνης είναι και δάσκαλος. Το 2016 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην ακαδημία του Μονάχου, όπου ενεργεί για τη δημιουργία έδρας ελληνικής κουλτούρας και μουσικής.

Έχουν δημοσιευτεί οι διατριβές και διδακτορικές του μελέτες:

  • α) “Η σημασία να εκτίθεσαι”
  • β) “Απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων στις μουσικές και θεατρικές ερμηνείες” – δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Μονάχου HOCHSCHULE FUR MUSIK UND THEATER MUNCHEN
  • γ) ”Η συνείδηση στη ζωή και τις τέχνες” – δημοσιεύτηκε από το University of LIVERPOOL
  • δ) “Το φρόνημα στο λόγο και τη μουσική”- δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Μονάχου HOCHSCHULE FUR MUSIK UND THEATER MUNCHEN
  • ε) “Κουλτούρα είναι αυτό που συμβαίνει” (αδημοσίευτο)
  • στ) “Η τεχνολογία είναι μέσον για την εκπαίδευση ή κατάρα;)
  • ζ) “Η νοηματική στην εξέλιξη της ετυμολογίας των λέξεων
  • η) “Η σοβαρότητα της κωμικότητας – άρθρο

Κεφάλαιο Ελεωνόρα

Ο ίδιος στις αρχές του χρόνου και πριν η πανδημία του κορωνοϊού  φτάσει και στη χώρα μας μίλησε για την προσωπική του ζωή και την κόρη του Ελεωνόρα. “Είμαι σαράντα χρόνια παντρεμένος με την Ισιδώρα. Τη γνώρισα πολύ πριν, όταν θαύ­μαζα έναν καλλιτέχνη, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, με τον οποίο ήταν μαζί σε σχέση. Ήταν ένα κορίτσι που πήγαινε ακόμα σχολείο, τους είδα που παίζανε στην Πέμπτη Εποχή στην Πλάκα και μου άρεσαν. Δεν πή­γαινε το μυαλό μου ότι θα γίνουμε ζευγάρι… Μου πρόσφερε πάρα πολλά πράγματα η Ισιδώρα.

Την κόρη μας καταρχάς! Δεν το συζη­τώ. Είναι πολύ καλή σύντροφος, πολύ καλή μάνα, εξαιρετική καλλιτέχνις”. Ενώ για την Ελεωνόρα είπε: “Η Ελεονώρα είναι ό,τι καλύτερο έχω δημι­ουργήσει στη ζωή μου! Εξαιρετική προσωπικότητα.

Είναι πολυσχιδής, έντιμη, με κα­λή φωνή και καλή ηθοποιός. Εύχομαι να επιστρέψει στο θέατρο. Μεγαλώσαμε μαζί και μεγαλώνουμε μαζί. Την έχω ηχογραφήσει να τραγουδάει σε ηλικία δύο χρονών. Καλλιτεχνάκι από μικρό! Είναι μεγάλη περίπτωση η Ελεωνόρα. Μοιάζουμε και δεν μοιάζου­με. Αυτή είναι πολύ πιο ευθύς χαρακτήρας από μένα”.

Η απίστευτη ιστορία με τον Ντόναλντ Τραμπ

O Γιάννης Ζουγανέλης βρέθηκε καλεσμένος μέσω Skype στην πρωινή ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή του Alpha και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καραντίνα αλλά και σε μια άγνωστη ιστορία που είχε ο ίδιος με το Ντόναλντ Τραμπ.

«Αγαπώ πάρα πολύ αυτό που συνέβη στην Ελλάδα. Είδα μια αξιοπρέπεια στους Έλληνες υπέρ του δέον. Είδαμε μια Αμερική να εκπίπτει στα μάτια όλου του υπόλοιπου κόσμου. Κάποτε πήγαινε κάποιος στην Αμερική και του έλεγαν «φέρε μου αυτό, φέρε μου εκείνο». Δεν έχει τίποτα η Αμερική μπροστά σε αυτά που έχουμε εμείς απ’ ό,τι φάνηκε και το κυρίαρχο είναι ότι αποκαλύπτεται συνέχεια αυτός ο πρόεδρος της Αμερικής», είπε αρχικά ο μουσικοσυνθέτης.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε μια εμπειρία που είχε μαζί του: «Το 1995 μαζί με την εξαιρετική Γλυκερία και άλλους είχαμε πάει στο Ατλάντικ Σίτι και παίξαμε. Κάποια στιγμή έρχεται αυτό, ο Τραμπ, τον ήξερα ως επιχειρηματία τότε, και μου λέει εσύ θα μείνεις εδώ. Του λέω δεν γίνεται και για να με δελεάσει έφερε και τρεις γυναίκες. Δηλαδή, αυτός ο άνθρωπος κυβερνάει την Αμερική. Αυτός ο άνθρωπος λέει να κάνουμε ενέσεις με αντισηπτικά. Αυτό είναι το επικίνδυνο. Αυτός έχει τους κωδικούς των πυρηνικών κεφαλών, καταλαβαίνετε πού ζούμε;».

Τα σχέδια του για τον χειμώνα

Ποια είναι τα επαγγελματικά του σχέδια για τον χειμώνα; «Είναι απαραίτητο να μπορούμε να ισορροπήσουμε και πάλι επαγγελματικά. Είμαστε σε δεινή θέση και κυρίως οι οργανοπαίχτες. Αποτελούν έναν τεράστιο κύκλο εργασιών. Αυτοί έχουν το μεγάλο πρόβλημα και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να στηρίξουμε όσους μας στήριξαν όλο αυτό τον καιρό». Στην εκπομπή ο Γιάννης Ζουγανέλης παρουσίασε και το νέο τραγούδι που δημιούργησε με αφορμή την καραντίνα λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments