Άποψη

Ανασχηματισμός εν όψει

Ανασχηματισμός εν όψει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει "διορθωτικές κινήσεις" και όχι ανασχηματισμό, αλλά ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr τονίζει ότι δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που έκαναν σοβαρά λάθη και οι διορθώσεις θα πρέπει να είναι πολλές.

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό, αποκάλυψε χθες σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Διευκρίνισε μάλιστα: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…». Καθώς οι δημοσιογράφοι επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη (ανασχηματισμός), η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έτσι το στίγμα του ότι δεν σχεδιάζει σαρωτικό, δομικό, ή διαρθρωτικό ανασχηματισμό, αλλά περιορισμένες αλλαγές. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να ξανασκέπτεται το μοντέλο του υδροκέφαλου και υπερσυγκεντρωτικού επιτελικού κράτους που σωρεύει αρμοδιότητες και εξουσίες στον πρωθυπουργό και στους δύο τρεις συνεργάτες που τον περιβάλλουν.

Το μοντέλο λειτουργεί σε βάρος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και υποβαθμίζει τους υπουργούς και τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα όπως το υπουργικό συμβούλιο αλλά και τα κομματικά όργανα. λειτουργία των κομμάτων και η εσωκομματική δημοκρατία προβλέπεται και επιβάλλεται από το Σύνταγμα, όσο κι αν τα παραβλέπουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να είναι ανεξέλεγκτοι. Παράλληλα με την εγκαθίδρυση του επιτελικού κράτους και την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του ο πρωθυπουργός υποβάθμισε και τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, επιλέγοντας ένα πρόσωπο δίχως πολιτική εμπειρία και ειδικό βάρος που λειτουργεί σαν προέκταση του Μεγάρου Μαξίμου.

Φυσικά ο ανασχηματισμός αποτελεί προνομία του πρωθυπουργού και το ποιες αλλαγές θα κάνει το ξέρει μόνο ο ίδιος, εάν μάλιστα το έχει αποφασίσει. Ωστόσο το “διορθωτικές κινήσεις” παραπέμπει σε αποτυχίες ή αστοχίες της κυβέρνησής του που αναδείχθηκαν κυρίως στην κρίση. Στο Πολιτισμού η κ. Μενδώνη κατάφερε να ενώσει τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Αγγελάκα εναντίον της κυβέρνησης. Στο εργασίας ο κ. Βρούτσης με τα “σκόιλ ελικίκου” προκάλεσε την αγανάκτηση του επιστημονικού κόσμου και τα γέλια στο πανελλήνιο. Στο τουρισμού οι διαρροές κατά του Χάρη Θεοχάρη προέρχονται από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Στο Παιδείας η κ. Κεραμέως έβγαλε στον δρόμο ακόμη και τους συνδικαλιστές του κόμματος. Στο Ανάπτυξης ο κ. Γεωργιάδης έχει δυσαρεστήσει και τον τελευταίο μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Για τους τομείς πέραν της κρίσης ο Νίκος Δένδιας “πνίγηκε σε μερικές δεκάδες μέτρα λάσπης στον Έβρο”. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δεν μπορεί να συγκρατήσει τους αποχαλινωμένους άνδρες των δυνάμεων καταστολής -είναι η πρώτη φορά που δημοκρατική κυβέρνηση έχει τόσες πολλές καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και κακοποίηση πολιτών. Για να μην θυμίσουμε το τρομερό φιάσκο της μεταναστευτικής πολιτικής που το υπουργείο καταργήθηκε και όταν οι υπουργοί που μοιράστηκαν τις αρμοδιότητες με πρώτους, τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, απέτυχαν, επανιδρύθηκε με υπουργό το Νότη Μηταράκη που προκάλεσε εξέγερση στη Χίο και στην Λέσβο.

Το τι από όλα αυτά θα προσπαθήσει να διορθώσει ο πρωθυπουργός κανείς δεν ξέρει. Αν όμως τα μαζέψουμε τότε προκύπτει ότι δεν απαιτούνται μόνο διορθωτικές παρεμβάσεις χρειάζεται αλλαγή της μισής κυβέρνησης. Και φυσικά θα πρέπει να συντονιστούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί του επιτελικού κράτους, ώστε η κυβέρνηση να μην θυμίζει ξεκούρδιστη μπάντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments