Διεθνή

Κορωνοϊός εμβόλιο: Κόντρα στο Sputnik V η Αυστρία – «Η ποιότητα και η ασφάλεια έχουν προτεραιότητα»

Κορωνοϊός εμβόλιο: Κόντρα στο Sputnik V η Αυστρία – «Η ποιότητα και η ασφάλεια έχουν προτεραιότητα»
Κορωνοϊός εμβόλιο: «Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, οι κανόνες για την εξέτασή τους πρέπει να τηρούνται 100%», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ, αναφορικά με την έγκριση ενός ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως «για την ΕΕ και, επομένως, για την Αυστρία, δεν τίθεται θέμα για ένα εμβόλιο που δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποιότητα και η ασφάλεια έχουν προτεραιότητα, οι αιτήσεις για έγκριση εμβολίων κορωνοϊού μπορούν επί του παρόντος να διεκπεραιωθούν ταχύτερα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Κατά την άποψή του, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται λιγότερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από ό,τι σε άλλες διαδικασίες έγκρισης, ωστόσο, ορισμένες μελέτες, οι οποίες συνήθως διεξάγονται η μία μετά την άλλη, μπορούν να διεξαχθούν παράλληλα.

Αισιόδοξος ο Ανσομπερ για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας είναι αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι διαθέσιμα ένα ή περισσότερα ελεγμένα ευρέως, ασφαλή, αποτελεσματικά και εγκεκριμένα εμβόλια, και τονίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι δεσμευμένες ποσότητες θα κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό.

«Στόχος της Αυστρίας είναι να καταστήσει εφικτό τον εμβολιασμό για όλους όσους θέλουν να εμβολιαστούν και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τη στρατηγική εμβολιασμού προκειμένου να προετοιμάσουμε τη διαδικασία, την προτεραιότητα και το λογισμικό για αυτήν τη βασική φάση στην καταπολέμηση της Covid-19», τόνισε ο Ρούντολφ Ανσομπερ.

Οι Ρώσοι διαψεύδουν ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι ασφαλές

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την COVID-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Η απόφαση της Μόσχας να δώσει την έγκρισή της έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ κάποιων ειδικών. Μόνο το 10% περίπου των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η Μόσχα ίσως θέτει το εθνικό της κύρος πάνω από την ασφάλεια. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία -ο τέταρτος υψηλότερος στον κόσμο- αυξήθηκε σε 902.701 σήμερα καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν 5.102 νέα περιστατικά. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 15.260.

Η αντίδραση του ΠΟΥ στο ρώσικο Sputnik V

Στα δεδομένα ασφάλειας επιμένει ο ΠΟΥ όσον αφορά το ρώσικο εμβόλιο, Sputnik V. Με αυτό το εμβόλιο ανακοίνωσε ο Πούτιν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τον ιό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια» διεμήνυσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε σφραγίδα έγκρισής του για υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 θα απαιτήσει αυστηρή αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο, με την ονομασία «Sputnik V». «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments