Πολιτική

Γιάννης Σαρακιώτης στο pagenews.gr: Ο Μητσοτάκης δεν τηρεί κανένα από τα μέτρα που ο ίδιος έχει επιβάλει

Γιάννης Σαρακιώτης στο pagenews.gr: Ο Μητσοτάκης δεν τηρεί κανένα από τα μέτρα που ο ίδιος έχει επιβάλει
Γιάννης Σαρακιώτης στο pagenews.gr: Ο βουλευτής Φθιώτιδας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, μεταφέρει την εικόνα από την Περιφερειακή Ενότητα που εκλέγεται, σχολιάζει τις εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία με την Αίγυπτο και την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ενώ απαντάει στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.

Για αλαζονική και ασεβή συμπεριφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης σε συνέντευξή του στο pagenews.gr και στον Νεκτάριο Δαργάκη, αναφορικά με το «τριήμερο αναψυχής στην Ικαρία», «χωρίς να τηρεί κανένα από τα μέτρα που ο ίδιος έχει επιβάλει στον ελληνικό λαό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας στην ίδια συνέντευξη σημειώνει ότι η κυβέρνηση επαναπαύτηκε στις δάφνες του περασμένου Μαΐου σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ και οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο κ. Σαρακιώτης, στη συνέχεια, σχολιάζει την κατάσταση στην οικονομία, μεταφέρει την εικόνα από τη Φθιώτιδα, ενώ έπειτα μιλά για τις εξελίξεις όσον αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Τέλος, απαντά στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αν και παρατηρείται φθορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Σαρακιώτη

Η πανδημία του κορωνοϊού ανησυχεί, όπως είναι φυσιολογικό, τους πολίτες. Πώς αξιολογείτε εσείς την κατάσταση και τη διαχείρισή της από τη μεριά της κυβέρνησης;

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, με τα δημόσια συστήματα υγείας ακόμη και των πλέον αναπτυγμένων κρατών να δέχονται σημαντική πίεση. Η διαφορά με την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι εμείς δεν διδαχθήκαμε από τα παθήματά μας. Ενώ, δηλαδή, το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ προχώρησαν στην ενίσχυση των νοσοκομείων τους, στη δημιουργία ΜΕΘ, στην πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και στη δημιουργία δομών για τη διενέργεια μεγάλου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων (tests), στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να μείνει αδρανής και επαναπαύτηκε στις δάφνες του περασμένου Μαΐου.

Έτσι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να κυκλοφορούν ασφυκτικά γεμάτα, στα σχολεία αυξάνονται αντί να μειώνονται οι μαθητές ανά αίθουσα, στα νοσοκομεία όχι απλά δεν προσλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτές αλλά αυτοί μειώνονται σε σχέση με το 2019 και ο τουρισμός δέχτηκε τη «χαριστική βολή» εξαιτίας των παλινωδιών με την εφαρμογή διαφορετικών πρωτοκόλλων στις εισόδους της χώρας και την αποδεδειγμένα παντελή έλλειψη σχεδίου από πλευράς της κυβέρνησης.

Και ενώ η αγωνία του κόσμου για την υγεία του και την οικονομική του επιβίωση έχει «χτυπήσει κόκκινο», παρακολουθούμε τον κ. Μητσοτάκη ανέμελο να απολαμβάνει τις βόλτες του πότε στην Πάρνηθα και πότε στην Ικαρία, χωρίς να τηρεί κανένα από τα μέτρα που ο ίδιος έχει επιβάλει στον ελληνικό λαό. Με αλαζονική και ασεβή συμπεριφορά, τη στιγμή που ανακοινώνει νέους αυστηρότερους περιορισμούς, «δραπετεύει» για τριήμερο αναψυχής στην Ικαρία με την κουστωδία του, δηλώνοντάς μας προκλητικά ότι ο ίδιος είναι υπεράνω κάθε απαγόρευσης.

Πώς θεωρείτε ότι εξελίσσεται ο εμβολιασμός; Μιλήστε μας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την απόκτηση περισσότερων εμβολίων.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, με ευθύνη και της κυβέρνησης η οποία αποφεύγει συστηματικά να ορθώσει τη φωνή της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά του «εθνικισμού των εμβολίων» και των απαράδεκτων πρακτικών της Γερμανίας που στερούν από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων.

Η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή και παρά την αρχική χλεύη από πλευράς του κ. Μητσοτάκη, χαιρετίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: «Εξασφάλιση πατεντών και δημιουργία δεξαμενής πατεντών, για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται». Είναι αδιανόητο, εν έτει 2021, η ανθρωπότητα να εξαρτά το μέλλον και την επιβίωσή της από τα business plans ολιγάριθμων επιχειρηματικών κολοσσών, τη στιγμή που η πρόσβαση στο εμβόλιο θα έπρεπε να είναι ισότιμη και καθολική.

Είστε Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην αγορά. Ποια θεωρείτε πώς είναι η κατάσταση σήμερα, ποιοι τομείς κινδυνεύουν περισσότερο;

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι τραγική, με τις συνέπειες της πανδημίας και του lockdown να διαπερνούν ολόκληρο το φάσμα της αγοράς. Πρόκειται για συνολική καθίζηση της οικονομίας, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο σχεδόν κανέναν επαγγελματία. Αρκεί να αναλογιστούμε, για παράδειγμα, ότι ένας από τους πλέον πληττόμενους κλάδους, αυτός της εστίασης, διασυνδέεται άμεσα ή έμμεσα με 100 επιμέρους επαγγέλματα. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, ότι η άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει έναν κλάδο προκαλεί ευθέως ένα εκρηκτικό ντόμινο αύξησης των ιδιωτικών χρεών, το οποίο συμπαρασύρει χιλιάδες επαγγελματίες. Η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει τον εμπορικό κόσμο και η λύση δεν μπορεί να είναι η αναστολή, για κάποιους μήνες, των οικονομικών υποχρεώσεων.

Η ελληνική «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα και καθημερινά διαβάζουμε για εκατοντάδες ξενοδοχεία τα οποία αλλάζουν χέρια εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνηση. Όλη αυτή η αδιαφορία και η προχειρότητα αποτυπώνονται στους κρισιμότερους οικονομικούς δείκτες.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, ποια μέτρα θα έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση; Πώς είναι η κατάσταση στη Φθιώτιδα εν μέσω πανδημίας; Τι σας μεταφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής;

Η Φθιώτιδα δεν αποτελεί εξαίρεση και οι επαγγελματίες του νομού αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Η αγωνία τους είναι έκδηλη, όπως και η απογοήτευση λόγω της εγκατάλειψής τους από την Πολιτεία. Η Φθιώτιδα βασίζεται στον αγροδιατροφικό κλάδο ο οποίος στηρίζει και στηρίζεται από την εστίαση και συνεπώς, το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι αγροτικά προϊόντα, όπως η ελιά και το φιστίκι καταγράφουν κάθετη πτώση στις τιμές τους.

Το διακύβευμα πλέον είναι η ενίσχυση προς τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας να καταστεί καθολικά μη επιστρεπτέα, καθώς επίσης και να διαγραφούν τα υπέρογκα ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας χωρίς ευθύνη των πολιτών. Είναι αδιανόητο, τη στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών τους, εμείς να μην αξιοποιούμε την παρεχόμενη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Είναι αδιανόητο, ενώ βρισκόμαστε σε «υγειονομικό πόλεμο» και οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα των τελευταίων δεκαετιών, να χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά ορισμένοι πολύ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν την παραμικρή ανάγκη ενίσχυσης. Η πανδημία είναι μια μάχη επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά, δεν είναι μια «ευκαιρία» εξαφάνισής τους μέσω της υλοποίησης της περίφημης «Έκθεσης Πισσαρίδη».

Είστε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος – Αιγύπτου. Πώς κρίνετε την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που υπέγραψε από την ελληνική πλευρά ο Νίκος Δένδιας;

Ο τιμητικός ορισμός μου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος – Αιγύπτου συνέπεσε χρονικά με τη συμφωνία των δύο χωρών για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας για τη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς αυτή υπεγράφη υπό την τουρκική απειλή και το προηγουμένως υπογραφέν Σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. Το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχθηκαν την απονομή μειωμένης επήρειας για μεγάλα κατοικήσιμα νησιά, όπως η Κρήτη, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος ενώ, όσον αφορά την τελευταία τη συμπεριέλαβαν μόνο κατά το ήμισυ σταματώντας την οριοθέτηση στον 28ο μεσημβρινό και αφήνοντας εκτός της συμφωνίας το Σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Παράλληλα, αποδόθηκε μηδενική επήρεια σε νησιά με πλούσια οικονομική δραστηριότητα, όπως η Χρυσή, κάτι που αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας στο οποίο ομνύουμε. Το ερώτημα, συνεπώς, τίθεται με σαφήνεια: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να παραβιάσει μια εθνική γραμμή δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία τα νησιά απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες κατά το άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας; Πώς θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για τα μοναδικά εκκρεμή ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενόσω έχει επικυρωθεί ως αρνητικό προηγούμενο η συμφωνία με την Αίγυπτο;

Έχετε αρθρογραφήσει σε σχέση με την επέκταση στα 12 μίλια για το Ιόνιο. Ποια είναι η άποψη σας για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης και ποια για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που επανεκκίνησαν μετά από 5 χρόνια;

Δεν θα μπορούσα να αντιτεθώ σε μια πολιτική, την οποία εμείς οι ίδιοι είχαμε χαράξει και είχαμε προβεί στα αναγκαία προπαρασκευαστικά βήματα ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θυμόμαστε, ωστόσο, τη σφοδρή κριτική που δεχθήκαμε ότι «υπονομεύαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», «δημιουργούσαμε αρνητικό προηγούμενο για το Αιγαίο» και «ανοίγαμε την κερκόπορτα για την Τουρκία». Αυτά υποστήριζαν τα στελέχη της ΝΔ μέχρι εν τέλει να «καταλάβουν τις καρέκλες της εξουσίας» και να αλλάξουν άρδην τη στάση τους υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

Η διαφορά με τη δική μας πολιτική είναι ότι δε μας λένε σε ποια βήματα έχουν προχωρήσει για την αντίστοιχη επέκταση και νοτίως της Κρήτης, ενώ φυσικά δε θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι η ανεύθυνη στάση της ΝΔ επί του συγκεκριμένου ζητήματος ως αντιπολίτευση μας καθυστέρησε σημαντικά στην προσπάθεια κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας μέσω διακρατικών συμφωνιών. Αναλύοντας κανείς την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής (Συμφωνία Πρεσπών, ελληνοτουρκικές σχέσεις, επέκταση στο Ιόνιο) καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι το μόνο που νοιάζει τα στελέχη της είναι η κατάληψη και η παραμονή στις υπουργικές καρέκλες παρά η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.

Παρά τη φθορά της κυβέρνησης που εντοπίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει από αυτήν. Πώς εξηγείτε αυτή τη δημοσκοπική στασιμότητα;

Οι πολίτες παραμένουν αναμφίβολα «παγωμένοι» λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, που βιώνουμε και των συνεπειών αυτής. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στην κυβερνητική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα δέχονται και έναν ορυμαγδό (παρα)πληροφόρησης από τους μεγάλους ομίλους ΜΜΕ, οι οποίοι έχουν στηριχθεί χρηματοδοτικά υπέρ του δέοντος από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η εν λόγω διαπλοκή κυβέρνησης και ΜΜΕ καθυστερεί τη διάχυση της πληροφορίας για την παρούσα κατάσταση, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δε θα μπορέσει εν τέλει να τη ματαιώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά το πρώτο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αρνηθεί τη στείρα αντιπολιτευτική τακτική και έχει προχωρήσει στην κατάθεση κοστολογημένων προτάσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και το μετριασμό των συνεπειών της στην πραγματική οικονομία, αλλά και για μια σειρά άλλων επιμέρους θεμάτων όπως η ενίσχυση των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, η στήριξη του ΕΣΥ και η ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» να είστε σίγουρος ότι θα συνδυαστεί με την κατάρρευση του αφηγήματος και των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments