Ελλάδα

Κορωνοϊός έρευνα: Πώς σχετίζεται με την αϋπνία

Κορωνοϊός έρευνα: Πώς σχετίζεται με την αϋπνία
Κορωνοϊός έρευνα: Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας.

Ο κορωνοϊός έχει φέρει τα… πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας, ακόμα και στην ποιότητα του ύπνου μας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αϋπνία. Μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος coronasomnia, ελληνιστί κορωνοαϋπνία, για να περιγράψει το φαινόμενο αυτό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διάφορων ερευνών, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμού, ιδιαίτερα τους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας. Συγκεκριμένα οι έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή της αϋπνίας είναι εντονότερη στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Από την άλλη, στους ασθενείς που νοσούν από κορονοιό το ποσοστό αυτό αγγίζει το 75%.

Οι πιθανές αιτίες πίσω από την αϋπνία

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο της κατάθλιψης. Παράλληλα τονίζουν πως η αλλαγή της καθημερινότητας μας, η οποία πλέον περιλαμβάνει τον εγκλεισμό και την αυξανόμενη έκθεση στην οθόνη, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αϋπνία. «Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης», αναφέρουν.

Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Προκειμένου, όπως τονίζει να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Ελληνική Εταιρία Υπνολογίας: «Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας»

Όσον αφορά στα διάφορα σκευάσματα που υποστηρίζουν ότι μπορούν να καταπολεμήσουν την αϋπνία, οι επιστήμονες συνιστούν στον κόσμο να συμβουλεύονται τους ειδικούς προτού πάρουν οποιοδήποτε σκεύασμα. «Η χρήση τους είναι αμφίβολη και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρέπει κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την όποια θεραπεία», τονίζουν. Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αυπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση. Ιδιαίτερα αναφέρεται ότι «πίσω από την αυπνία είναι πιθανόν να κρύβεται σοβαρή κατάθλιψη και το πρώτο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας να είναι η υπνηλία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments