Πως Να

Πασχαλινά αυγά: Πως να τα βάψετε σωστά

Πασχαλινά αυγά: Πως να τα βάψετε σωστά
Πασχαλινά αυγά: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να φτιάξετε ωραία και γυαλιστερά κόκκινα αυγά.

Τα πασχαλινά αυγά δεν γίνεται να λείπουν από το οικογενειακό τραπέζι φέτος το Πάσχα. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να βάψετε τα κόκκινα αυγά, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξετε…

Το έθιμο

Τα αυγά τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη, αφού ψήσουμε και τα κουλουράκια. Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χριστιανικού Πάσχα. Η καταγωγή του φαίνεται πως βρίσκεται στη Μ. Ασία και από εκεί «ταξίδεψε» στην Ευρώπη και στους Χριστιανούς απανταχού.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει τη ζωή και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος του Χριστού από τον οποίο και αναστήθηκε.

Για να βάψετε σωστά τα αυγά για το Πάσχα σίγουρα θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου τις οποίες σας προτείνουμε παρακάτω από το argiro.gr.

Πώς βάφουμε αυγά

  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20  λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
  • Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα Πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.

Πώς γυαλίζουμε τα αυγά

  • Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι, αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα.
  • Αφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίζουμε τα κόκκινα αυγά ένα ένα. Φορέστε γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.

Πώς βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα με φυτικά υλικά

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιούν δικές τους πρακτικές για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Οι πρακτικές αυτές είναι επιλογές πιο φυτικές, χωρίς τη χρήση χρωστικών και τεχνητών χρωμάτων.

Η πιο γνωστή από όλες τις ενναλακτικές μεθόδους βαψίματος των πασχαλινών αυγών είναι το βάψιμο με κρεμμυδόφυλλα. Ανάλογα με το χρώμα όμως που επιθυμούμε να έχουν τα πασχαλινά αυγά μας, εφαρμόζουμε και διαφορετικές τεχνικές . Συγκεκριμένα:

Τα εξωτερικά φύλλα από το κρεμμύδι μας δίνουν ένα καστανό σκούρο χρώμα.

  • Καθαρίστε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά ξερά φύλλα (κρατήστε τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε ένα σακουλάκι τροφίμων στο ψυγείο για τις πασχαλινές μαγειρικές σας).
  • Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα αυγά σε μια στρώση.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 10′ ώστε να βγάλουν τα κρεμμύδια το χρώμα τους και να βαφτούν τα Πασχαλινά αυγά.
  • Αφήνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματιστό νερό για να βαφτούν καλύτερα.
  • Μετά, αφού κρυώσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε όπως παραπάνω.

Μπλε: Τα φτιάχνουμε με κομμάτια από κόκκινο λάχανο.

Ροζ: Τα βάφουμε με αποξηραμένα Αρώνια (σε μορφή σκόνης).

Μοβ: Τα βάφουμε με παντζάρια.

Κίτρινα: τα βάφουμε με κουρκουμά ή κιτρινόριζα.

Πράσινα: Τα βάφουμε με σπανάκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments