ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Θάνος Ασκητής
Ψυχίατρος

Θάνος Ασκητής στο pagenews.gr: Αν δεν είχε κίνητρο να τη σκοτώσει, θα έπρεπε να πάρει την αστυνομία

Θάνος Ασκητής στο pagenews.gr: Ο ψυχίατρος εξήγησε πως αν ο 32χρονος πιλότος δεν είχε κίνητρο να πάρει τη ζωή της συζύγου του και έγινε σε μια στιγμή δικής του φόρτισης, θα έπρεπε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία.

Ο Θάνος Ασκητής μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, ερωτηθείς για το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά και την ομολογία του 32χρονου πιλότου και συζύγου της Καρολάιν ότι εκείνος είναι ο δολοφόνος της. 

Για τα κίνητρα του 32χρονου πιλότου:

Αρχικά, ό,τι πούμε, είναι υποθετικό διότι δεν γνωρίζουμε την υπόθεση. Άλλωστε η ψυχιατρική δεν μαντεύει, γνωματεύει στην εικόνα της κλινικής πορείας ενός ανθρώπου. Σε αυτή μας την υπόθεση, βλέποντας έναν άνθρωπο που σοκάρει την κοινωνία αφού ο πολίτης μέσα από το έγκλημα αυτό ταυτίστηκε δραματικά και φαντασιωσικά τόσο με την υπερβολή του κακού, του σκληρού αυτού εγκλήματος όσο και με τον τρόπο που χειρίστηκε ο άνθρωπος αυτός την παρουσία του ως ένας άνθρωπος που πενθεί και θρηνεί τον θάνατο της γυναίκας του και της συντρόφου που ήταν χρόνια μαζί.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα είναι το κίνητρο, του γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο και το άλλο είναι η συναισθηματική κατάσταση του ίδιου. Είναι ψυχικά ασθενής; Είναι ψυχικά διαταραγμένος; Ήταν υποκινούμενος από κάποια προσωπικά κίνητρα; Αυτό το ζευγάρι είχε δύο χαρακτηριστικά: Το ένα ήταν το πάθος που είχε και το άλλο ήταν η πρώιμη ηλικία.

Για την ψυχρότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις του:

Δεν είναι πάντα κριτήριο ψυχολογικής εκτίμησης η συναισθηματική συμμετοχή. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Το πένθος έχει πολλά είδη και πολλά πρόσωπα. Αυτό όμως, που κάνει εντύπωση και δείχνει την αφέλειά του, στην τελική ανάλυση, είναι ότι προσπαθεί υπερβολικά να αντιδράσει, στη συγκάλυψη του εγκλήματός του. Σκοτώνει το σκυλί του το οποίο κρεμάει. Ο ίδιος δημιουργεί ένα κλίμα ότι προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τους «ληστές» οι οποίοι δεν τον αγγίζουν, δεν τον χτυπούν και το όλο τίμημα το πληρώνει η γυναίκα του. Εκεί φαίνεται και μια ψυχοπαθολογία από αυτό που άκουσα: Βάζει το παιδί στο άψυχο κορμί της γυναίκας του. Αυτό δείχνει ότι τα έχει χαμένα, μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημα το οποίο δεν ξέρουμε υπό ποιες συνθήκες έγινε.

Για το αν ήταν προμελετημένο το έγκλημα:

Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά είναι πιθανό σενάριο να τη σκότωσε χωρίς να το έχει προμελετημένο. Κινήθηκε όμως, με χαμηλό συναισθηματικό IQ. Αν ο φόνος έγινε κάποια στιγμή φόρτισης, θα έπρεπε μετά ο ίδιος, αν ήταν ειλικρινής να τηλεφωνήσει στην αστυνομία και να πει ότι σε μια φάση σύγκρουσης δυστυχώς έκανε μια κίνηση και αφαίρεσε τη ζωή της γυναίκας του. Αυτό θα τον έκανε να πιο ανθρώπινος και πιο συμπαθής στην κοινωνία γιατί η Δικαιοσύνη παρασύρεται από το κοινό αίσθημα. Αν δεν είχε λοιπόν, κίνητρο να της πάρει τη ζωή και έγινε σε μια στιγμή δικής του φόρτισης, θα έπρεπε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία.