ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ματίνα Παγώνη
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Αν η ανοσία είναι στο 75% – 80% δεν θα φοβηθούμε μεταλλάξεις και 4ο κύμα

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως αν φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, δηλαδή στο 75%-80% στο τέλος Αυγούστου, δεν θα φοβηθούμε ούτε τέταρτο κύμα ούτε μεταλλάξεις ούτε τίποτα.

H Ματίνα Παγώνη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, την επομένη των σημαντικών ανακοινώσεων του Νίκου Χαρδαλιά και των γιατρών της Επιτροπής για τη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενόψει της πολυπόθητης κανονικότητας που θέλουν οι πολίτες, αν και πολλοί ειδικοί έχουν αρχίσει και μιλούν ανοιχτά για τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Για τα δημόσια νοσοκομεία και το Σύστημα Υγείας:

Επειδή μπήκαμε στους καλοκαιρινούς μήνες, λογικό είναι και οι παράμετροι να έχουν μειωθεί αρκετά και ο αριθμός των νοσηλευμένων στις ΜΕΘ, σταδιακά αργά, αλλά έχουν μειωθεί. Επίσης, έχει μειωθεί ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες στα νοσοκομεία. Και βέβαια, έχει μειωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων. Βάσει αυτών των παραμέτρων, σωστά ξεκίνησαν τα μέτρα αυτά και λογικό είναι στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, γιατί η Επιτροπή εισηγήθηκε και το τόνισε.

Για το τείχος ανοσίας στο 75% με 80% που αναμένεται στο τέλος Αυγούστου:

Νομίζω πως μετά από ενάμιση χρόνο ο καθένας από την εμπειρία του από αυτή τη νόσο, μπορεί να ξέρει ότι σε έναν εξωτερικό χώρο βεβαίως θα βγάλει τη μάσκα αλλά αν υπάρχει εκεί πάρα πολύ κόσμος, όπως για παράδειγμα μια γιορτή, τότε τη μάσκα θα τη φορέσει. Η μάσκα θα είναι μαζί μας. Βέβαια, ευχόμαστε όλοι να έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς και να φτάσουμε στο ποσοστό που θέλουμε, δηλαδή γύρω στο τέλος Αυγούστου στο 75% με 80% για να έχουμε ασφάλεια. Γιατί αν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο δεν θα φοβηθούμε ούτε τέταρτο κύμα ούτε μεταλλάξεις ούτε τίποτα.

Για τη χρήση μάσκας από το φθινόπωρο:

Επειδή μερικές φορές το πορτοφόλι το ξεχνάμε, τη μάσκα δεν θα την ξεχάσουμε. Θα είναι, δηλαδή, κάτι που θα το έχουμε μαζί μας και δεν θα το ξεχνάμε ποτέ. Αυτό νομίζω έγινε κατανοητό σε όλους. Τώρα, αν φτάσουμε τα ποσοστά που έχουμε πει, θα βγάλουμε και εντελώς τις μάσκες. Αυτά όμως, θα τα πετύχουμε όταν προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Και οι μεταλλάξεις δεν θα προκαλέσουν τίποτα αν είμαστε εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό. Οι μεταλλάξεις έχουν υψηλή μεταδοτικότητα και θα πάνε στα άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί. Για αυτό ένας είναι ο στόχος: Να εμβολιαστούμε σε πολύ υψηλό ποσοστό.

Για το αν οι εμβολιασμένοι θα χρειαστούν επιπλέον δόση:

Τα επιστημονικά δεδομένα μελετώνται γιατί η ανοσία, τα αντισώματα δηλαδή, είναι για εννέα με δώδεκα μήνες. Αλλά με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα. Αυτό θα το απαντήσουμε περίπου σε ένα με ενάμιση μήνα βάσει των στοιχείων που θα έχουμε τελικά. Μπορεί να μην απαιτηθεί σε όλους, μπορεί να γίνει σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα και είναι υψηλού κινδύνου.