Οικονομία Άποψη

Σταϊκούρας: Τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη στις ιχθυοκαλλιέργειες

Σταϊκούρας: Τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη στις ιχθυοκαλλιέργειες
Σταϊκούρας: Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη της Ιχυοκαλλιέργειας – υδατοκαλλιέργειας.

Την ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμα σχέδια για την ανάπτυξη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη της Ιχυοκαλλιέργειας – υδατοκαλλιέργειας.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε «επιδιώκουμε την ενίσχυση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, που μπορεί να συμβάλει δραστικά στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ιχθυοκαλλιέργεια – ως ένας έντονα εξωστρεφής κλάδος – μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ενώ τα περιθώρια ανάπτυξης του ίδιου του κλάδου είναι σημαντικά.

Όπως τόνισε, για να γίνει όμως πράξη η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας απαιτούνται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Δράσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η υλοποίηση δράσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επενδύσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Για το ΕΣΠΑ

Τα 455 εκατ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), το οποίο στηρίζει ιδιαίτερα τους νέους αλιείς και προωθεί τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια. «Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι προκλήσεις μεγάλες. Η Κυβέρνηση παραμένει κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους σημαντική στήριξη και κατάλληλα εργαλεία, ώστε να ξεπεράσουμε με επιτυχία και αυτή τη δοκιμασία. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις καλούνται να θωρακιστούν απέναντι στις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων και των πρόσκαιρων αναταράξεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και να εκσυγχρονιστούν ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές. Είμαι πεπεισμένος, ότι με εργατικότητα, ενότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε.»

Ο υπουργός Οικονομικών επιπλέον, τόνισε πως «η ιχθυοκαλλιέργεια συμβάλλει στην επάρκεια τροφίμων και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές, ζήτημα κρίσιμο και επίκαιρο – συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και έσοδα σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, ενώ διαθέτει χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments