Οικονομία Άποψη

Σκρέκας: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το πως θα πληρώσει η Ελλάδα το φυσικό αέριο

Σκρέκας: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το πως θα πληρώσει η Ελλάδα το φυσικό αέριο
Σκρέκας: Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα.

Τη Δευτέρα αναμένονται οι αποφάσεις για το πως θα πληρώσει στο εξής τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες τη Gazprom. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα. Όπως εξήγησε, η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά. Δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε και σχολίασε ότι μετά τη μεταναστευτική και την υγειονομική κρίση έχουμε την ενεργειακή κρίση.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου», σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση έχει βρει ήδη τη φόρμουλα και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσει τη Gazprom προκειμένου να μην διαταραχθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Οι συναλλαγές για φυσικό αέριο με τη Ρωσία επιτρέπονται με βάση “ρήτρα διαφυγής” που υπάρχει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αερίου, κρατικές και ιδιωτικές, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους στην GazpromBank σε ευρώ και αυτές στη συνέχεια να μετατρέπονται με εσωτερικό μηχανισμό σε ρούβλια. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments