Οικονομία Άποψη

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Το ¨οικονομικό αποτύπωμα¨ του πολέμου στην Ουκρανία

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Το ¨οικονομικό αποτύπωμα¨ του πολέμου στην Ουκρανία
Αντιμέτωπες με τις οικονομικές παρενέργειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία βρίσκονται τα κράτη ανά τον κόσμο λόγω της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της εξωστρεφούς δραστηριότητας των πολυεθνικών ομίλων που δεν γνωρίζουν σύνορα.

Αντιμέτωπες με τις οικονομικές παρενέργειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία βρίσκονται τα κράτη ανά τον κόσμο λόγω της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της εξωστρεφούς δραστηριότητας των πολυεθνικών ομίλων που δεν γνωρίζουν σύνορα. Όσον αφορά την ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση από τον πόλεμο θα έχει η Ουκρανία με τεράστια μείωση του ΑΕΠ 35%, και ακολουθεί η Ρωσία με μια μείωση στο ΑΕΠ της κατά 8.3% (σύμφωνα με το ΔΝΤ). Αλλά βλέπουμε πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί καθώς προβλέπεται και για εκείνη μείωση της ανάπτυξη της κατά 1,1% για το 2022. Αντίθετα, η επίπτωση θα είναι πολύ μικρότερη για την αμερικανική και την κινεζική οικονομία.

Σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις που επιφέρει η συνέχεια του ενεργειακού πολέμου Δύσης- Ρωσίας, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων ενισχύουν την προοπτική κοινωνικής αναταραχής ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Οι τιμές ρεύματος συγκεκριμένα χονδρικής στην Ευρώπη έχουν σημειώσει αύξηση από 150% έως 300% αυξάνοντας τους λογαριασμούς των καταναλωτών, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η Ρωσία συνεισέφερε τα προηγούμενα χρόνια το 40-45% των εισροών φυσικού αερίου της Ελλάδας, ποσοστό που μειώθηκε στο 30% το πρώτο διάστημα του 2022. Είναι εντυπωσιακό πως το 40% των αναγκών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ καλύπτεται από το ορυκτό καύσιμο ενός παίκτη, της Gazprom, με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να έχουν ανέβει 64% ετησίως μετά την υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, οι τιμές του φυσικού αερίου που είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2008.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών μέσα από επιδότηση καυσίμων, λογαριασμό ρεύματος, ή voucher ακρίβειας, με βάση πάντα τα δημοσιονομικά δεδομένα κάθε χώρας, αλλά και η επένδυση νοικοκυριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή και αιολική ενέργεια), καθώς και η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Είναι φανερό ότι το ενεργειακό έλλειμα στην ευρωζώνη θα έχει υφεσιακό και πληθωριστικό αντίκτυπο για όλη την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα υπολογίζεται η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μεταξύ 2,1% και 3,1% για το 2022 σύμφωνα με τους περισσότερους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας και τους διεθνείς οργανισμούς. Το φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει στο ενεργειακό μίγμα έως το 2030, αν και σε μικρότερο βαθμό λόγω του υψηλού κόστους και της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, ενώ η διείσδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη θα φτάσει στο 62% έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey.

Βιογραφικό

* Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος είναι ερευνητής στο Adam Smith Βusiness School – University of Glasgow του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι, επίσης, και επισκέπτης ερευνητής στο University of Dundee – Dundee Business School του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει εργαστεί σαν επισκέπτης ερευνητής στο Tecnológico de Monterrey στο Μεξικό και στο NEOMA Business School στη Γαλλία. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές International Management στο Strathclyde Business School του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύνολο των αποφοίτων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η διπλωματική του διατριβή χαρακτηρίστηκε “Outstanding” και βραβεύτηκε ως η καλύτερη διπλωματική διατριβή του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο το βραβείο αριστείας 2021 του Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και με το βραβείο Business and Innovation 2022 του British Council για την έρευνά του για τα τεχνολογικά πάρκα, τη διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διεθνή επιχειρηματικότητά και τη διεθνή στρατηγική επιχειρήσεων. Του έχουν χορηγηθεί, επίσης, τιμητικά βραβεία ακαδημαϊκής επίδοσης από το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση και άλλα ιδρύματα. Έχει εργασθεί στην πολυεθνική Marsh & McLennan Companies και στον Όμιλο Intrakat (Ιntracom Holdings).

Έχει εργασθεί, επίσης, σαν σύμβουλος σε ερευνητικό πρόγραμμα του Dundee Business School του Ηνωμένου Βασιλείου, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση της Σκωτίας, για τη χαρτογράφηση των χρηματοοικονομικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Σκωτία τη χρονική περίοδο 2020-2022. Έχει εργασθεί, επίσης, σαν ερευνητής σε ερευνητικό πρόγραμμα του University of Glasgow, χρηματοδοτούμενο από το Βρετανικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, για μελέτη τεχνολογικών πάρκων στο Μεξικό. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει έρευνες του στους διεθνείς εκδοτικούς οίκους Edward Elgar και Routledge. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει, επίσης, και το βιβλίο (στα ελληνικά) ¨Γυναικεία Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Μελέτες Περιπτώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο¨ (2021, Εκδόσεις Μ. Σιδέρης).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments