Οδηγός

Αναβαθμίζεται και ενισχύεται το σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου

Αναβαθμίζεται και ενισχύεται το σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Υπουργείο Εσωτερικών

Βορίδης: Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τον πυρήνα της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παραχώρησε την Τετάρτη 18 Μαΐου συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε τον πυρήνα της μεταρρύθμισης που συντελείται με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά στο νέο σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. 

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας έρχεται να αντικαταστήσει ένα χρονοβόρο, με βαρύ διοικητικό κόστος και αναποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης. Το νέο σύστημα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη βαθμολόγηση των προϊσταμένων με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ρόλου τους μέσα από την παροχή μίας πληθώρας διοικητικών εργαλείων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, καταργείται η βαθμολόγηση για τους υπαλλήλους και αποσυνδέεται η αξιολόγηση από την τιμωρία, καθιστώντας σαφές ότι οι αλλαγές που συντελούνται στοχεύουν στη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων δυνατοτήτων τους, αλλά και τον εντοπισμό των αδυναμιών τους, προκειμένου αυτές να καλύπτονται μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α).

Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης παρουσίασε τον θεσμό του Συμβούλου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ο οποίος θα αναλάβει για πρώτη φορά τον κρίσιμο ρόλο της υποστήριξης, της καθοδήγησης, της παροχής συμβουλών καθώς και τη συνδρομή της αρμόδιας οργανικής μονάδας στην εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και των σχεδίων ανάπτυξης των υπαλλήλων και των προϊσταμένων.

Αναφορικά με το Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, ο Υπουργός σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και πρόσθεσε ότι έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους η δέσμευση συνολικού ποσού ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα διοχετευθεί μέχρι τέλος του έτους στους υπαλλήλους εκείνους που θα εργαστούν για την υλοποίηση των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, ο κ. Βορίδης παρουσίασε μία σειρά διατάξεων που θα προστεθούν στο υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους ειδικούς συμβούλους των ιδιαιτέρων γραφείων των Υπουργείων, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments