Οικονομία Άποψη

Κριστίν Λαγκάρντ: «Αυλαία» για τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου

Κριστίν Λαγκάρντ: «Αυλαία» για τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Κριστίν Λαγκάρντ: Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές εξελίξεις αναφορικά με την ΕΚΤ.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές εξελίξεις αναφορικά με την ΕΚΤ. Σε ανάρτηση της σε μπλόγκ ανέφερε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο (κάτι που ήδη έχει προεξοφληθεί από την αγορά), ενώ προανήγγειλε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

«Αναμένουμε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη έχουμε δώσει».

«Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου» επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Κομισιόν για Ελλάδα: “Πράσινο φως” για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο

Πράσινο φως “άναψε” η Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η 14η αξιολόγηση ήταν θετική και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», καταλήγει το σημείωμα της Κομισιόν.

Τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και την απενεργοποίησή του από το 2024, συνέστησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας το «εαρινό πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου». Η Επιτροπή εκτιμά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το πάγωμα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και το 2023, δεδομένης της «αυξημένης αβεβαιότητας και των ισχυρών καθοδικών κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments