Οικονομία Άποψη

Καύσιμα επιδότηση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση και τον Ιούλιο

Καύσιμα επιδότηση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση και τον Ιούλιο
Καύσιμα επιδότηση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο η επιδότηση καυσίμων άφησε ο υπουργός Οικονομικών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο η επιδότηση καυσίμων άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Προσπαθούμε κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα, ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με τα σημερινά δεδομένα ο δημοσιονομικός χώρος της χρονιάς εξαντλήθηκε, γιατί μειώσαμε φόρους και επιδοτήσαμε γενναία και αναδρομικά και για έναν χρόνο μετά το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα μέτρο που αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ», ανέφερε.

Για την επιδότηση ρεύματος

Όσον αφορά στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα λάβουν το 60% της επιβάρυνσης που είχαν για τους λογαριασμούς του τελευταίου εξαμήνου, ένα μέτρο που κοστολογείται στα 280 εκατ. ευρώ. «Για τον Μάιο και τον Ιούνιο κάνουμε πιο γενναία επιδότηση καλύπτοντας το 80%-90% του κόστους της ενέργειας διευρύνοντας και την κλίμακα πάνω από 300 κιλοβατώρες και το είδος της κατοικίας», επισήμανε τονίζοντας ότι από τον Ιούλιο και μετά και για έναν χρόνο «θα καλύπτουμε από το 70% έως το 90% του κόστους της επιβάρυνσης μέσα από παρέμβαση τόσο στη χονδρική τιμή όσο και της επιδότησης του νοικοκυριού και των επιχειρήσεων ώστε το κόστος να σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο. Θα υπάρχει μια επιβάρυνση, αλλά δε θα είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, ότι με τα σημερινά δεδομένα εφέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%. Κατά τον υπουργό, η εν λόγω πρόβλεψη είναι πιο συντηρητική από αυτές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΤτΕ, που μιλούν για ανάπτυξη 3,5%- 3,8%. Ενώ, για την επενδυτική βαθμίδα το 2023, είπε ότι είναι ένας στόχος «που τον προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο» και χαρακτήρισε ως «τελευταίο σκαλοπάτι» την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο εφέτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments