Οικονομία Άποψη

Πρώτη κατοικία: Τι προβλέπει το σχέδιο για νέα ζευγάρια και ανέργους

Πρώτη κατοικία: Τι προβλέπει το σχέδιο για νέα ζευγάρια και ανέργους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών

Με ένα πρόγραμμα περίπου 1.5 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στα νέα ζευγάρια αλλά και στους ανέργους αναφορικά με την πρώτη κατοικία. Ο πρωθυπουργός πριν από λίγους μήνες είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής στην παραπάνω κίνηση προκειμένου να στηριχθούν οι νέοι.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με έμφαση στα νέα ζευγάρια.

Τι εξετάζεται

Σύμφωνα με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
  • Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Ορόσημο η ΔΕΘ για το νέο πρόγραμμα

Η ΔΕΘ αναμένεται να είναι το χρονικό ορόσημο που θα ανακοινωθεί και επίσημα το νέο πρόγραμμα στήριξης αν φυσικά δεν υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες και μέρες.

Και η ΔΥΠΑ θα διαθέσει σπίτια

Επισημαίνεται ότι σήμερα η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει στη διάθεσή της 170 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία χρήζουν ανακαίνισης για την αξιοποίησή τους. Επιδίωξη της διοίκησης της ΔΥΠΑ είναι να προχωρήσει σε ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, σε ανακατασκευή ή ανακαίνιση υφιστάμενων ακινήτων για χρήση κοινωνικής κατοικίας και σε μεταβίβαση ακινήτων με το σύστημα της αντιπαροχής ή της εκμίσθωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments