Οδηγός

Κατώτατος μισθός: Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης

Κατώτατος μισθός: Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τον Ιανουάριο αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία

Τον Ιανουάριο αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού. Η εκ νέου αύξηση αναμένεται να είναι μια από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το ποσό της αύξησης, ωστόσο σημείωσε ότι από τη μια  πλευρά η κυβέρνηση θα δει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων.

Όπως είπε στις αρχές του Ιανουαρίου θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ κι έπειτα ο ίδιος λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης. Όλη αυτή η διαδικαδία θα διαρκέσει 3-4 μήνες, πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση το 2023 – Πως θα διαμορφωθούν τα ποσά

Το νέο ποσό θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες στα 751 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και το επίδομα ανεργίας το οποίο, αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα αυξηθεί σε μηνιαία βάση από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Όσον αφορά τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη διευκρινίσει ότι οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments