Οικονομία Άποψη

Επιδόματα ΟΑΕΔ 2022: Αλλάζουν όλα στις πληρωμές ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ

Επιδόματα ΟΑΕΔ 2022: Αλλάζουν όλα στις πληρωμές ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αλλάζουν όλα

Μια σειρά αλλαγών θα επέλθει στις πληρωμές επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) από το 2023. Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους θα λάβουν για τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης του μέτρου, δηλαδή το 2023, ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες.

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να «σηκώσουν» οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.

Τι αλλάζει στα επιδόματα

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση.
  • Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.
  • Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μια απαγορευμένη δαπάνη.

Την χρήση προπληρωμένης κάρτας σε πολλά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αρχή γενομένης με το επίδομα γέννησης ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Όπως είπε δεν θα καταβληθούν τα αναπηρικά επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments