Πολιτική

Η Ελλάδα με τη νομιμότητα, η Τουρκία με τις προκλήσεις και στο βάθος η Θράκη

Η Ελλάδα με τη νομιμότητα, η Τουρκία με τις προκλήσεις και στο βάθος η Θράκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ

Σαφή απάντηση έδωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τουρκική προκλητικότητα

Έως τώρα, η σημερινή ημέρα είναι γεμάτη από δηλώσεις και παρεμβάσεις, με την ελληνική πλευρά να τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και με τους Τούρκους να επιμένουν ακόμη περισσότερο στην ένταση και την προκλητικότητα, δημιουργώντας, με αυτόν τον τρόπο, ευρύτερες ανησυχίες.

Σαφή απάντηση έδωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία βρίσκεται σε έξαρση κατά τους τελευταίους μήνες και η οποία συνεχίσθηκε και χθες με τις γνώστες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε εισαγωγικά επί του θέματος που έχει δημιουργήσει η ρητορική της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας και ξεκαθάρισε με απλό και ευθύ ύφος την αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους εριστικούς και ανθελληνικούς τόνους της γείτονος.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε εισαγωγικά: ««Μια κουβέντα μόνο για τα εθνικά θέματα. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις ‘κόκκινες γραμμές της’, όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό», υπενθυμίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ταυτίζει πλήρως την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής χώρας με τον τουρκικό λαό.

Ωστόσο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έχοντας λάβει προφανώς γνώση των χθεσινών απαράδεκτων δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας, τόνισε ότι η Τουρκία ψεύδεται, σε αντιδιαστολή προς την Χώρα που παραμένει αταλάντευτη στη γραμμή, η οποία καθορίζεται από το σεβασμό στους κανόνες του δημοσίου διεθνούς δικαίου και τη συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε ότι «η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει  και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Νέα ιταμή πρόκληση Ερντογάν απέναντι σε Μητσοτάκη, Σακελλαροπούλου, ΗΠΑ

Με την ολοκλήρωση της εισήγησής του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε νέες χλευαστικές δηλώσεις.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι, αυτή τη φορά, η ρητορική κλιμάκωση περιλαμβάνει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και το ΝΑΤΟ.

«Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα Νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Η δύναμή μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα. Η υποστήριξη από την Αμερική δεν σας σώσει. Με αυτά απλά μπορείτε να κάνετε πατινάζ!».

Επίσης έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλώντας τους «να συνέλθουν».

Προσχεδιασμένη προκλητικότητα

Παρά τις απόψεις που υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσωπικά επειδή αυτό συνιστά την πάγια τακτική του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να πολώσει το κλίμα, ακόμη και μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Πλέον, οι  ανθελληνικοί ισχυρισμοί του περιλαμβάνουν και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτείνονται με συνέπεια και στη Θράκη.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για κινήσεις, που συναντάμε συχνά στη διεθνή σκακιέρα. Είναι όμως πραγματικά ανησυχητικό ότι τέτοιου είδους κινήσεις, που οδηγούν στο «μόνος εναντίον όλων» γίνονται όταν προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για κάποιο «πέρασμα στην πράξη».

Και η σημερινή αναφορά στη Θράκη δεν είναι, από την άποψη αυτή, μόνο τυχαία δεν είναι…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments