Διεθνή

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών

Πηγή Φωτογραφίας: skai.gr

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τη συνθήκη New START (Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων) καθώς διέκοψε τις επιθεωρήσεις και ακύρωσε τις συνομιλίες που προβλέπονταν στο πλαίσιό της μεταξύ τους συμφωνίας

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τη συνθήκη New START (Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων) καθώς διέκοψε τις επιθεωρήσεις και ακύρωσε τις συνομιλίες που προβλέπονταν στο πλαίσιό της μεταξύ τους συμφωνίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έφτασε ωστόσο στο σημείο να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αύξησε το πυρηνικό οπλοστάσιό της πέραν του συμπεφωνημένου ορίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζήτησαν από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, να τους αναφέρει μέχρι σήμερα Τρίτη εάν η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη.

«Η Ρωσία δεν τηρεί την υποχρέωσή της να διευκολύνει τις επιθεωρήσεις στο έδαφός της» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη συνθήκη New START – τη μοναδική συμφωνία που έχει απομείνει που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου – η Ουάσιγκτον και η Μόσχα επιτρέπεται να διενεργούν επιθεωρήσεις η μια στις εγκαταστάσεις όπλων της άλλης, αλλά λόγω της πανδημίας Covid-19, οι επιθεωρήσεις έχουν σταματήσει από το 2020.

Πέρσι, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναβάλει τη σύνοδο που προβλεπόταν να διεξαχθεί τον Νοέμβριο μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με αντικείμενο τις επιθεωρήσεις αυτές, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «εχθρότητα» και «τοξικότητα». Αυτή η συμβουλευτική επιτροπή είχε συνεδριάσεις για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021.

Η συνθήκη θέτει όρια στον αριθμό των αναπτυγμένων πυρηνικών όπλων διηπειρωτικής εμβέλειας που μπορούν να διαθέτουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Παρατάθηκε για τελευταία φορά στις αρχές του 2021 για πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα χρειαστεί σύντομα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών. Ωστόσο, χθες Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι το τελευταίο στοιχείο που απομένει στη διμερή συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λήξει σε τρία χρόνια και θα μπορούσε να μην αντικατασταθεί με μια νέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments