Παρότι πολλοί θα περίμεναν ότι οι υπέρμαχοι της ιδιωτικότητας αλλά και των ψηφιακών δικαιωμάτων θα στήριζαν έναν νέο νόμο κατά του «revenge porn» και των deepfakes που δημιουργούνται με AI, εκείνοι εκφράζουν ανοιχτά την έντονη ανησυχία τους.
Ο πρόσφατα υπογραφείσας νόμος «Take It Down Act», καθιστά και επίσημα παράνομη ενέργεια τη δημοσίευση μη συναινετικών γυμνών εικόνων «revenge porn», είτε πραγματικών είτε δημιουργημένων με AI, δίνοντας στις πλατφόρμες προθεσμία 48 ωρών για να συμμορφωθούν με το αίτημα αφαίρεσης του θύματος ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες.
Παρόλο που θεωρείται ευρέως ως μια πολυαναμενόμενη νίκη για τα θύματα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασαφή γλώσσα του νόμου, τα χαλαρά πρότυπα για την επαλήθευση των αιτημάτων και το στενό χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολική παρέμβαση αλά και λογοκρισία νόμιμου περιεχομένου.
Η Ίντια ΜακΚίνι, διευθύντρια ομοσπονδιακών υποθέσεων στην Electronic Frontier Foundation, δήλωσε στο TechCrunch στον απόηχο του νέου νόμου, πως «η διαχείριση περιεχομένου σε μεγάλη κλίμακα είναι ευρέως προβληματική και πάντα καταλήγει σε λογοκρισία σημαντικού και αναγκαίου λόγου».
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν ένα χρόνο, για να καθιερώσουν μια διαδικασία αφαίρεσης μη συναινετικών γυμνών εικόνων. Ο νόμος απαιτεί τα αιτήματα αφαίρεσης να προέρχονται από τα θύματα ή τους εκπροσώπους τους, ωστόσο ζητά μόνο φυσική ή ηλεκτρονική υπογραφή, χωρίς φωτογραφική ταυτότητα ή άλλη μορφή επαλήθευσης.
Πηγή: pagenews.gr