Ο Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ, Μεχμέτ Ντεμιρόγλου, παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τον στρατηγικό 10ετή σχεδιασμό της Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, σε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καχραμάνκαζαν.
Με έμφαση στην καινοτομία και την ανεξαρτησία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η TUSAŞ αποκάλυψε τα σχέδιά της για:
HÜRJET: Το τουρκικό εκπαιδευτικό τζετ προς το ΝΑΤΟ Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη παραγγείλει 16 HÜRJET, ενώ η Ισπανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψει τις εκπαιδευτικές της ανάγκες. Ο στόχος είναι η υπογραφή συμφωνιών για πάνω από 100 αεροσκάφη εντός του έτους.
“Ελπίζουμε πως η είσοδος στην Ισπανία θα ανοίξει και την πόρτα του ΝΑΤΟ για το HÜRJET”, δήλωσε ο Ντεμιρόγλου. Η πρώτη παράδοση στην Τουρκική Αεροπορία αναμένεται στις αρχές του 2027, ενώ για την Ισπανία στόχος είναι το 2028.
KAAN: Το τουρκικό πέμπτης γενιάς μαχητικό τζετ Η TUSAŞ αναπτύσσει δύο πρωτότυπα του μαχητικού KAAN, με τρίτο να ακολουθεί στις αρχές του 2026. Στόχος είναι να πετάξουν τρεις KAAN μέσα στο 2025, ενώ συνολικά έξι πρωτότυπα θα περάσουν από δοκιμές έως το τέλος του 2028. Από τότε θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις σε “μπλοκς”.
Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον.
“Είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε και το κινητήρα του KAAN”, τόνισε ο επικεφαλής της TUSAŞ.
GÖKBEY: Το πρώτο τουρκικό ελικόπτερο γενικής χρήσης Το ελικόπτερο GÖKBEY, με εγχώρια κατασκευή μετάδοσης και εξελιγμένο κινητήρα, θα είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Θεωρείται κομβικό για την αυτονομία της Τουρκίας στον τομέα των ελικοπτέρων.
HÜRKUŞ: Το πρώτο τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Η παραγωγή 10 HÜRKUŞ έχει ολοκληρωθεί, με συνολικό στόχο 55 αεροσκάφη έως το 2027. Έχει ήδη λάβει πιστοποίηση από την EASA και χρησιμοποιείται σε εκπαίδευση στρατιωτικών και πολιτικών πιλότων, ενώ εξάγεται σε ξένες αγορές.
Η εταιρεία απασχολεί περίπου 16.000 μηχανικούς και τεχνικούς, ενώ μέχρι το 2035 θα έχει παραδώσει:
– 500 μαχητικά KAAN
– HÜRJET & HÜRKUŞ σε εκατοντάδες μονάδες
– 350 ελικόπτερα GÖKBEY
– 600 drone ANKA και AKSUNGUR
Ο οικονομικός στόχος είναι τζίρος 10,5 δισ. δολαρίων έως το 2035, ενώ μόνο το 2024 θα παραδώσει 1.450 πλατφόρμες, με εξαγωγές 1,4 δισ. δολαρίων. Ήδη, η TUSAŞ έχει παρουσία σε 94 χώρες, ενώ μέσα σε 5 χρόνια υπέγραψε συμβόλαια 15,2 δισ. δολαρίων.
Η TUSAŞ αναδεικνύεται σε παγκόσμιο παίκτη της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, αποτελώντας τη “φτηνή λύση” στα προβλήματα άμυνας πολλών χωρών.
Πηγή: Pagenews.gr