Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για άρση των περιορισμών που αφορούν το βεληνεκές των οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία, συνιστά «επικίνδυνη» εξέλιξη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με τις προσδοκίες για διπλωματική επίλυση της κρίσης. «Εάν όντως έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις, τότε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες για πολιτική διευθέτηση (…) Επομένως, πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη απόφαση», λέει ο Πεσκόφ σε βίντεο που μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα σήμερα, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είπε πως η Ουκρανία διαθέτει πλέον πυρά μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύσει στρατιωτικές υποδομές στο έδαφος της Ρωσίας.
Παραδίδεται η τελευταία παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ολλανδία Η τελευταία παρτίδα ολλανδικών F-16 βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Χάγη.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως τα μαχητικά αεροσκάφη θα σταθμεύσουν προσωρινά στο Βέλγιο, όπου θα προετοιμαστούν για την παράδοσή τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Κατόπιν τούτου, θα ανέλθουν σε 24 τα μαχητικά F-16 που έχει παραδώσει η Ολλανδία στην Ουκρανία.
Για σημαντικό ορόσημο έκανε λόγο ο ολλανδός υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Μπρέκελμανς. «Λόγω των καθημερινών ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, τα F-16 είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία», είπε και υπογράμμισε πως η άμυνα της χώρας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις είναι επίσης προς το συμφέρον των δυτικοευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου.
Ο ολλανδός υπουργός έκανε λόγο για σημαντικές επιτυχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων χάρη στα F-16, συμπεριλαμβανομένων καταρρίψεων ρωσικών πυραύλων και drones.
Η πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών από την Ολλανδία είχε παραδοθεί πέρυσι στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας, το Κίεβο θα εξακολουθήσει να λαμβάνει υποστήριξη για τα F-16 με τη μορφή εκπαίδευσης, ανταλλακτικών, πυρομαχικών και καυσίμων.
Η Ολλανδία ηγείται του διεθνούς συνασπισμού για την ενίσχυση της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16, μαζί με τη Δανία και τις ΗΠΑ.
Το Κίεβο επιβεβαίωσε την παροχή κινεζικών προμηθειών σε 20 ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια Η Ουκρανία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα προμηθεύει με εργαλειομηχανές, πυρίτιδα και άλλα προϊόντα 20 ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού στρατού στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Κίνα προμηθεύει εργαλειομηχανίες, ειδικά χημικά προϊόντα, πυρίτιδα και εξαρτήματα ειδικά σε αμυντικές βιομηχανίας. Έχουμε επιβεβαιώσει δεδομένα σε 20 ρωσικά εργοστάσια», δήλωσε ο Όλεχ Ιβαστσένκο.
Το Ρόιτερς έχει ζητήσει σχόλιο από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει σφυρηλατήσει ακόμη στενότερες εμπορικές και άλλες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να επιβληθούν κυρώσεις από τη Δύση στη ρωσική οικονομία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η Κίνα προμηθεύει όπλα και πυρίτδια στη Ρωσία — ήταν η πρώτη φορά που κατηγόρησε ανοικτά το Πεκίνο ότι παρέχει απευθείας στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.
Η Κίνα απέρριψε την κατηγορία ως «αβάσιμη», όμως το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις σε τρεις κινεζικές οντότητες.
Ο Ιβαστσένκο δήλωσε πως οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν επίσης πληροφορίες για τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ρωσοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα της αεροπορίας το 2024-2025, περιλαμβανομένης της παροχής εξοπλισμού, ανταλλακτικών και τεκμηρίωσης.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν έξι περιπτώσεις «μεγάλων φορτίων» ειδικών χημικών, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
Το Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές ανεξάρτητα.
ΝΑΤΟ: Συμφωνία για αύξηση του στόχου για τις αμυντικές δαπάνες στο 5%, προβλέπει ο Ρούτε στην προσεχή σύνοδο κορυφής στη Χάγη Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως θεωρεί ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα συμφωνήσουν σε αύξηση του στόχου για τις αμυντικές δαπάνες στο επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενηθεί στη Χάγη της Ολλανδίας τον επόμενο μήνα.
«Θεωρώ πως στη Χάγη θα συμφωνήσουμε σε έναν υψηλό στόχο για τις αμυντικές δαπάνες, στο επίπεδο του 5%», δήλωσε ο Ρούτε στην εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Ντέιτον του Οχάιο των ΗΠΑ.
Πηγή: Pagenews.gr