Πολιτική

Κυβερνητικό ανάχωμα στην ακρίβεια

Κυβερνητικό ανάχωμα στην ακρίβεια
Στις δράσεις κατά της ακρίβειας προστίθεται πλέον και η ίδρυση Εθνικής Αρχής που «θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς, μαζί με την προστασία του καταναλωτή, στα πρότυπα άλλων αρχών, κυρίως σκανδιναβικών χωρών»

Η κυβέρνηση αναζητά «αναχώματα» στις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ανησυχώντας για πιθανές νέες οικονομικές αναταράξεις που προκαλεί το κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό αυτό κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας το διεθνές περιβάλλον στο οποίο καλείται να δράσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυκνές διεθνείς εξελίξεις που δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς και στις διαφαινόμενες αλλαγές στους όρους του παγκόσμιου εμπορίου, οι οποίες προκύπτουν από την αμερικανική πολιτική δασμών και αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική οικονομία.

Στα πλαίσια των πρόσφατων εξελίξεων, το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι αυτή παραμένει διατηρημένη στη χώρα. Παράλληλα, εστιάζει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, η ακρίβεια είναι το κύριο πρόβλημα που προκύπτει από το παγκόσμιο σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι η επίδραση της ακρίβειας στα εισοδήματα των πολιτών είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να μην είναι ικανοποιητικά. Στην κυβερνητική ανάλυση των δημοσκοπήσεων, η διαρκής ακρίβεια αναδεικνύεται ως το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, προκαλώντας σοβαρό προβληματισμό.

Για αυτόν τον λόγο, ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, επισημαίνοντας ότι, αν και η Ελλάδα καταγράφει μέχρι στιγμής έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων και βασικών αγαθών στην Ευρωζώνη, η «μάχη» κατά των ανατιμήσεων δεν έχει ακόμη κερδηθεί.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, προστίθεται η ίδρυση μιας Εθνικής Αρχής, η οποία θα αναλάβει τη συνολική εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων αρχών, κυρίως σκανδιναβικών χωρών. Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, το παράδειγμα της Σουηδίας είναι το πιο κοντινό σε αυτό που επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης να εφαρμόσει στην Ελλάδα.

Η νέα Αρχή θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού και θα συνεργάζεται με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς, ενοποιώντας υπηρεσίες και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους ελέγχους, τις καταγγελίες, τις κυρώσεις και την εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την κινητοποίηση των ελεγκτών. Παράλληλα, θα προωθήσει μέσω της πλατφόρμας e-Καταναλωτής ειδικές ειδοποιήσεις που θα δείχνουν τα σημεία όπου καθημερινά θα διαμορφώνεται η χαμηλότερη τιμή ανά προϊόν. Επιπλέον, θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις στα σούπερ μάρκετ και η λειτουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να καταστήσουν την ακρίβεια «το κύριο ζήτημα στην καθημερινότητά μας και στις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε», με βασική δέσμευση την περαιτέρω αύξηση μισθών και συντάξεων.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα εστιάζουν στη μεσαία τάξη, αναμένεται να αποτελέσουν έναν από τους κύριους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2026. Αυτό προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στην επιχειρηματολογία ότι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» για την καταπολέμηση του υψηλού κόστους ζωής είναι η αύξηση των εισοδημάτων και η μείωση των φόρων.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο