ATM

ATM
Ένα Μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ATM) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή τηλεπικοινωνιών.

Ένα Μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ATM) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή τηλεπικοινωνιών που επιτρέπει στους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διεξάγουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως αναλήψεις μετρητών, καταθέσεις, κεφάλαια μεταφοράς ή λήψη πληροφοριών λογαριασμού, ανά πάσα στιγμή και χωρίς την ανάγκη άμεσης αλληλεπίδρασης με το τραπεζικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον ATMIA, υπάρχουν σήμερα σχεδόν 3.5 εκατομμύρια ATM που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως.

Η χρήση των ΑΤΜ γίνεται με την χρήση πλαστικού χρήματος, πληκτρολογώντας το σωστό PIN που είναι αποθηκευμένο στο τσιπ ή στη βάση δεδομένων του εκδίδοντος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Χρησιμοποιώντας ένα ΑΤΜ, οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τραπεζικών καταθέσεων ή πιστωτικών λογαριασμών τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διάφορες οικονομικές συναλλαγές, όπως αναλήψεις μετρητών, υπόλοιπα ελέγχου ή πιστωτικά κινητά τηλέφωνα.

Τα ΑΤΜ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη μετρητών και σε ξένη χώρα. Εάν το νόμισμα που γίνεται ανάληψη από το ΑΤΜ είναι διαφορετικό από αυτό στο οποίο είναι εκφρασμένος ο τραπεζικός λογαριασμός, τα χρήματα θα μετατραπούν με τη συναλλαγματική ισοτιμία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Το πρώτο ATM χρησιμοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 1967 στα Βόρεια προάστια του Λονδίνου.

ATM σχετικές ειδήσεις: