
Εισβολή στη Συρία: Μακρόν, Τζόνσον και Μέρκελ θα συναντήσουν τον Ερντογάν
Εισβολή στη Συρία: «Πρέπει να δούμε πού πηγαίνει η Τουρκία και πώς θα την επαναφέρουμε σε μια λογική θέση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Γαλλία είναι μια παλαιά χώρα, που σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατέχει μία μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία. Από την δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία πυρηνική δύναμη, και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, την γλώσσα της και τις δημοκρατικές και κοσμικιστικές της αξίες.
Η Γαλλία κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών. Με πληθυσμό 67 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.
Η μητροπολιτική Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης. Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρρα στα νοτιοδυτικά.
Μολονότι τα νότια σύνορα της χώρας καθορίζονται από οροσειρές τα βορειοανατολικά σύνορα δεν καθορίζονται από γεωγραφικά όρια αλλά από γλωσσικά. Η μητροπολιτική Γαλλία περιλαμβάνει πολλά νησιά, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι η Κορσική και τα παράκτια νησιά. Η μητρόπολη εκτείνεται μεταξύ 42°19’46” και 51°5’47” βορείου γεωγραφικού πλάτους και μεταξύ 4°46′ δυτικού και 8°14’42” ανατολικού μήκους. Η Γαλλία περιλαμβάνει πολλά εδάφη εκτός Ευρώπης, που ονομάζονται υπερπόντια εδάφη, που βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς πλην του Αρκτικού.
Μέσω αυτών των υπερπόντιων εδαφών, η Γαλλία έχει χερσαία σύνορα με την Βραζιλία και το Σουρινάμ, καθώς και με την Ολλανδία μέσω του γαλλικού τμήματος του Αγίου Μαρτίνου. Η επιφάνεια της μητροπολιτικής Γαλλίας είναι 552.000 τετρ. χιλιόμετρα[6] ή περίπου ένα εκτάριο ανά κάτοικο. Συμπεριλαμβανομένων όλων των υπερπόντιων εδαφών που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας η συνολική επιφάνεια είναι 675.000 τ.χλμ.
Είναι η 42η μεγαλύτερη σε επιφάνεια χώρα στον κόσμο. Είναι ακόμη η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά την Ρωσία και την Ουκρανία, δεύτερη αν συμπεριλάβουμε τους υπερπόντιους νομούς, και η μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ηπειρωτικά μητροπολιτικά της εδάφη εκτείνονται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση. Το μήκος της ακτογραμμής της, συμπεριλαμβανομένων και των υπερπόντιων εδαφών, είναι 8.245 χιλιόμετρα.
Εισβολή στη Συρία: «Πρέπει να δούμε πού πηγαίνει η Τουρκία και πώς θα την επαναφέρουμε σε μια λογική θέση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σύνοδος Κορυφής: Παρά την πολύωρη συνεδρίαση, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Brexit: Έπειτα από πολλές ημέρες και νύχτες «εντατικών» διαπραγματεύσεων, οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας κατέληξαν σήμερα σε έναν συμβιβασμό.
Εμανουέλ Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει ότι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Brexit: Την ελπίδα πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στις χώρες που διαφωνούν με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: O Πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.
Τουρκία: H Άγκυρα και η Ουάσινγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.
Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: «Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Τίτι Τουπουράινεν.