Νάπολι

Νάπολι
H Νάπολι είναι ιταλική επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την πόλη Νάπολη, στην νότια Ιταλία.

Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου του 1926 από το ναπολιτάνο βιομήχανο Τζιόρτζιο Ασκαρέλι  με την ονομασία «Ασοσιατσιόνε Κάλτσιο Νάπολι» (Associazione Calcio Napoli), ενώ στη συνέχεια το 1964 μετονομάστηκε σε «Σοσιετά Σπορτίβα Κάλτσιο Νάπολι» (Società Sportiva Calcio Napoli). Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας (SSC Napoli S.p.A.) το 2004, ο πρόεδρος Αουρέλιο ντε Λαουρέντις ίδρυσε τη «Νάπολι Σόκερ», η οποία αγωνίστηκε στη Σέριε Γ1 ενώ στη συνέχεια με την άνοδο στη Σέριε Β το 2006, ο σύλλογος πήρε ξανά την προηγούμενη ονομασία.

Κατά την ίδρυσή της η ομάδα φορούσε μπλούζα σε ανοιχτό μπλε και λευκό παντελόνι. Την περίοδο 1964-1965 ο πρόεδρος της ομάδας, Ρομπέρτο Φιόρε, για καλή τύχη, αποφάσισε να αλλάξει τα χρώματα της φανέλας. Εκείνη την περίοδο η Νάπολι αγωνιζόταν με λευκή στολή με μπλε διαγώνια γραμμή στη φανέλα. Την επόμενη περίοδο, επέστρεψε στην παραδοσιακή φανέλα. Από το 1981 εμφανίστηκε στις φανέλες της ομάδας το όνομα του κύριου χορηγού.

Την περίοδο 2002-2003 που η ομάδα αγωνίστηκε στη Σέριε Β, όπως και την επόμενη περίοδο, οι Ναπολιτάνοι δεν χρησιμοποίησαν την μπλε στολή. Με την ευκαιρία αυτή ο χορηγός αθλητικού υλικού Diadora δημιούργησε μία φανέλα με ρίγες μπλε και άσπρες, όμοια με αυτή της εθνικής Αργεντινής.

Έμβλημα

Το πρώτο ιστορικό έμβλημα της Νάπολi, το 1926, αποτελούνταν από ένα οβάλ με ένα ανυψομένο άλογο στο κέντρο που στηρίζονταν σε μια μπάλα ποδοσφαίρου και περιβάλλονταν από τα αρχικά της τότε ονομασίας του συλλόγου: «A.C.N.» (Associazione Calcio Napoli), σε μπλε φόντο. Αυτό ήταν το έμβλημα του ναπολιτάνικου συλλόγου μόνο για ένα έτος. Εν συνεχεία ο σύλλογος παρουσίασε στη δημοσιότητα ένα νέο έμβλημα με κύριο στοιχείο ένα χρυσό «N» σε γαλάζιο φόντο, περιτριγυρισμένο από χρυσή λωρίδα.

  • Το έμβλημα παρουσίαζε διαφοροποιήσεις και πάλι το 1964, σε συνδυασμό με την αλλαγή της ονομασίας σε «Società Sportiva Calcio Napoli».
  • Το «N» πήρε διάφορες μορφές, ενώ εμπεριέχονταν και η ονομασία της ομάδας SSC Napoli.
  • Το 1980 το «N» περιτριγυριζόταν από ένα λευκό δακτύλιο, ο οποίος εμπεριείχε την ολοκληρωμένη ονομασία της ομάδας. Ορισμένες αλλαγές (κυρίως στο χρώμα) πραγματοποιήθηκαν το 2002, όπου ο δακτύλιος πήρε χρώμα σκούρο μπλε, με την εταιρική επωνυμία να περιλαμβάνεται γύρο από το λευκού χρώματος «N» στο κέντρο.
  • Μετά την πτώχευση, η εταιρική επωνυμία απαλείφθηκε από το δακτύλιο, ενώ στη φανέλα υπήρχε και η λεζάντα με τη νέα ονομασία του συλλόγου Napoli Soccer.
  • Όταν ο σύλλογος επανέκτησε την προηγούμενη ονομασία του, η λεζάντα απαλείφθηκε από τις φανέλες, ενώ το έμβλημα στο σύνολό του ήταν διακοσμημένο με αποχρώσεις και διαβαθμίσεις.

Νάπολι σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 18