Υπόθεση Novartis

Υπόθεση Novartis
Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αναφέρεται στην έρευνα σχετικά με την φημολογούμενη χρηματοδότηση ιατρών και υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία έχει έδρα στην Βασιλεία της Ελβετίας.

Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε το 2018 βασίστηκε κυρίως στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015, συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζελο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία είναι η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Η υπόθεση, στο σκέλος που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί σκάνδαλο από στελέχη της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να αποκαλείται ως τέτοιο από μερίδα του Τύπου, ενώ έχει χαρακτηριστεί σκευωρία από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και την τότε Αντιπολίτευση.

Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα αρνήθηκαν κατηγορηματικά εξ’ αρχής όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και κατέθεσαν πολλαπλές μηνύσεις εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση, εναντίον των Εισαγγελέων Διαφθοράς (Ε.Τουλουπάκη, Χ.Ντζουρα και Σ.Μανώλη) που χειρίστηκαν την υπόθεση για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ μήνυση κατατέθηκε και εναντίον του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τον Αντώνη Σαμαρά.

Το 2017 παραιτήθηκε η μέχρι τότε επικεφαλής Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου που ερευνούσε και την υπόθεση Novartis καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της και την διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη. Τα δύο επόμενα χρόνια η Ελένη Ράικου προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του τέως αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον οποίο αρχικά πρώτη αναφέρθηκε ως «Ρασπούτιν», κατηγορώντας τον για παρασκηνιακές κινήσεις στις έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση και για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορήθηκε τα επόμενα έτη για παρόμοιες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και στην έρευνα της Novartis και από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, καθώς και από τους Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδο και Παναγιώτη Πικραμμένο, αν και ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» που του αποδόθηκε.

Το 2018 αποκαλύφθηκε ότι ο ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες με το ψευδώνυμο «Ιωάννης Αναστασίου» ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης. Η Εισαγγελία Διαφθοράς του άσκησε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία μετατρέποντάς τον από μάρτυρα σε κατηγορούμενο, ενώ οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στις καταθέσεις τους τον είχαν κατηγορήσει για χρηματισμό. Από την πλευρά του ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε μηνύσεις εναντίον των άλλων δύο μαρτύρων για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση και κατηγόρησε την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για χειραγώγηση της υπόθεσης Novartis και κατήγγειλε ότι δέχτηκε πιέσεις από τους τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα. Μηνύσεις, αναφορές και καταγγελίες εναντίον των τριών Εισαγγελέων Διαφθοράς (Ε.Τουλουπάκη, Χ.Ντζουρα και Σ.Μανώλη) που χειρίστηκαν την υπόθεση κατατέθηκαν, εκτός από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και τον Ν. Μανιαδάκη, και από τους συναδέλφους τους εισαγγελικούς λειτουργούς Ι. Αγγελή και Ε. Ράικου.

  • Από τα μέσα του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη για την διερεύνηση τυχόν διάπραξης αξιόποινων πράξεων από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, την διερεύνηση των καταγγελιών του Ι. Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis, αλλά και την διερεύνηση των εις βάρος του καταγγελιών από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.
  • Μέχρι το φθινόπωρο του 2019 η δικογραφία αρχειοθετήθηκε στο σκέλος που αφορά τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος.

Υπόθεση Novartis σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 18