Ελλάδα

Ίμια: Η στιγμή του εμβολισμού του “Γαύδος” από την τουρκική ακταιωρό ( pics & vid)

Ίμια: Η στιγμή του εμβολισμού του “Γαύδος” από την τουρκική ακταιωρό ( pics & vid)
Βίντεο-ντοκουμέντo αποτυπώνει καρέ-καρέ την στιγμή του εμβολισμού του ελληνικού πλοίου "Γαύδος" από την τουρκική ακταιωρό.

Βίντεο αποτυπώνει την στιγμή που το τούρκικο πλοίο στα Ίμια χτύπησε το πλοίο του Λιμενικού «Γαύδος» δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής.

Η ώρα, σύμφωνα με το ρολόι του βίντεο και την ανακοίνωση του Λιμενικού ήταν 23:40 το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου. 

Το επεισόδιο που προκάλεσε μεγάλη ένταση στο Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα όπως αυτό καταγράφηκε από τις κάμερες που βρίσκονταν πάνω στο ελληνικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, «090 Γαύδος», έρχεται στο φως με δύο νέα βίντεο, αλλά και φωτογραφίες του σκάφους μετά το περιστατικό.

Η τουρκική ακταιωρός «UMUT» εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο, 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Το τουρκικό περιπολικό «Umut» που παραδόξως σημαίνει… ελπίδα πέφτει με την πλώρη στο αριστερό πριμαίο μέρος του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος».

Δείτε τo βίντεο:

Το χρονικό της σύγκρουσης 

Στις 23:40 το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές.

Το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Το υπουργείο Ναυτιλίας υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση. Δηλαδή το τουρκικό χτύπησε από πίσω το ελληνικό, σαν να θέλει να το διώξει από την περιοχή!Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια. Το ελληνικό πλοίο έπλευσε προς την Λέρο. 

"Γαύδος"

Το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης, ”Γαύδος” είναι ένα υπερσύγχρονο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. ‘Εδρα του συγκεκριμένου περιπολικού είναι η Λέσβος.

Το κόστος του έφτασε περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες. Έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Επίσης, έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments