Διεθνή

Γιούνκερ: Καμία χώρα-μέλος δεν μπορεί χωρίς την ΕΕ

Γιούνκερ: Καμία χώρα-μέλος δεν μπορεί χωρίς την ΕΕ
"Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι η ώρα να αποδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει κομμάτια, να μας χωρίσουν (...) έχουν εντελώς άδικο" δήλωσε ο Γιούνκερ .

Προειδοποίηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ να μην προσπαθήσουν να ακολουθήσουν χωριστή πορεία, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάσκεψη με την ευκαιρία της 25ης επετείου της συνόδου του Μάαστριχτ, που έθεσε τις βάσεις του ευρώ.

“Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι η ώρα να αποδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει κομμάτια, να μας χωρίσουν (…) έχουν εντελώς άδικο” δήλωσε ο Γιούνκερ και προσέθεσε πως “χωρίς την ΕΕ” καμία χώρα-μέλος δεν είναι ικανή από μόνη της να έχει οποιοδήποτε πολιτικό βάρος στον κόσμο.

 Αυτή τη στιγμή, δήλωσε, “είμαστε ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 25% του ΑΕΠ. Σε δέκα χρόνια, το ποσοστό αυτό θα είναι 15%. Σε 20 χρόνια κανένα μέλος της ΕΕ μόνο του δεν θα είναι μέλος της G7”.

“Από δημογραφική πλευρά, δεν είμαστε πλήρως υπό εξαφάνιση, αλλά χάνουμε βάρος δημογραφικά”, πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

“Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 20% της ανθρωπότητας, τώρα το 5-6-7% και στα τέλη του 21ου αιώνα, το 4% των 10 δισεκατομμυρίων” κατοίκων, υπενθύμισε.

Ο Γιούνκερ, που γιορτάζει σήμερα τα 62α γενέθλιά του, είναι ο μόνος από όσους συμμετείχαν στη σύνοδο του Μάαστριχτ (Ολλανδία), στις 9 Δεκεμβρίου του 1991, που είναι ακόμη στην ενεργό πολιτική. Τότε ήταν υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments