Η βελγική μπύρα στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 11:29

Μια θέση στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO εξασφάλισαν οι βελγικές μπύρες, ένα προϊόν γνωστό σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
Σήμα κατατεθέν της κεντροευρωπαϊκής χώρας, η μπύρα έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες πριν και πλέον αποτελεί παράδοση, μέσο έκφρασης, αλλά και τρόπο ζωής για τους Βέλγους πολίτες. Αυτά ήταν που της έδωσαν μία θέση στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στο Βέλγιο, άλλωστε, και συγκεκριμένα στην πόλη Μπριζ, ήταν που ξεκίνησε το καλοκαίρι η κατασκευή του πρώτου αγωγού μπύρας στον κόσμο, με αφετηρία τη ζυθοποιία «Brugse Zot».

Πέρα από τη βελγική μπύρα, μία θέση στη λίστα της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» κέρδισε η ρούμπα, είδος χορού ιδιαίτερα διαδομένου στην Κούβα, με αφρικανικές ωστόσο καταβολές. Στον κατάλογο εισήλθε και το Νεβρόζ, η πρωτοχρονιά που γιορτάζεται από πληθυσμούς των χωρών της δυτικής και κεντρικής Ασίας, στο εαρινό ηλιοστάσιο, στις 21 Μαρτίου.

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αποτελεί ένα από τα τρία είδη πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO -μαζί με την πολιτιστική ιδιοκτησία και τη φυσική κληρονομιά- και αφορά κυρίως παραδόσεις που έχουν κληροδοτηθεί με τον προφορικό λόγο, όπως οι γιορτές και τελετές, οι χοροί, οι παραστατικές τέχνες, οι κοινωνικές πρακτικές, οι γνώσεις και οι τεχνικές.