Γεύση

Φαλάφελ: Αφιερωμένο στο γευστικό έδεσμα το doodle της Google

Φαλάφελ: Αφιερωμένο στο γευστικό έδεσμα το doodle της Google
Στα φαλάφελ, γνωστά και ως ρεβιθοκεφτέδες, αφιέρωσε το σημερινό της doodle η Google.

Αν το σουβλάκι θα μπορούσε ποτέ να έχει έναν επάξιο αντίπαλο, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι σίγουρα άλλος από το γνωστό σε όλους μας φαλάφελ, τη νέα μόδα στο γρήγορο φαγητό. Το γευστικό έδεσμα με βάση τα ρεβίθια κερδίζει συνεχώς την αγάπη του κόσμου και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε πάρα πολλές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες.

Έτσι, η Google αποφάσισε να αφιερώσει το σημερινό doodle της στα φαλάφελ. Αν και η πραγματική προέλευση του δημοφιλούς πλέον street food χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, το φαλάφελ είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε πάρα πολλές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες. Η Ινδία είναι αυτή που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς παγκοσμίως στην παραγωγή ρεβιθιών, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε υψηλή περίοδο.

Τι είναι το φαλάφελ

Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι τηγανητές μπαλίτσες ή δίσκοι φτιαγμένα από άλευρο ρεβιθιών, από κουκιά ή συνδυασμό και των δύο. Είναι παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, που πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο. Συνήθως σερβίρεται μέσα σε αραβική πίτα, που μοιάζει με φάκελο, ή τυλιγμένα σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν κα μοιάζει με τορτίγια. Τα φαλάφελ είναι τυπικό συστατικό της μεσανατολίτικης κουζίνας και διατίθενται παντού σε όλον τον κόσμο ως υποκατάστατα του κρέατος και «φαγητό στο χέρι» από πλανόδιους.

Συνήθως σερβίρονται μέσα σε αραβική πίτα ή σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν και μοιάζει με τορτίγια. Μπορούν να συνδυαστούν με μία σαλάτα, λαχανικά τουρσιά, καυτερές σάλτσες και σάλτσες από ταχίνι.

Η ετυμολογία της λέξης φαλάφελ

Η λέξη φαλάφελ προέρχεται από την αραβική falāfil που είναι ο πληθυντικός της filfll που σημαίνει «πιπεριά». Η λέξη είναι διαδεδομένη και συναντάται σε άλλες γλώσσες όπως στην περσική pilpil, από τα σανσκριτικά ως pippalī που σημαίνει «μακριά πιπεριά»· ή την προγενέστερη *filfal από την αραμαϊκή pilpāl που σημαίνει «μικρό στρογγυλό πράγμα, σαν κόκκος πιπεριού» και παράγεται από την palpēl, «στρογγυλό, ρολό». Επομένως η λέξη φαλάφελ από προέλευσης σημαίνει «ρολάκια, μικρά μπαλάκια».

Ένα λεξικό της Κοπτικής γλώσσας προτείνει μία κοπτική προέλευση μέσω της ανεπίσημης φράσης pha la phel (Φα Λα Φελ), που σημαίνει «έχει πολλά φασόλια»· ωστόσο, στο Κοπτικό Ετυμολογικό Λεξικό δεν υπάρχει καταχώρηση της λέξης.

Η Αιγυπτιακή αραβική λέξη falāfil έχει ενσωματωθεί σε πολλές γλώσσες σε όλον τον κόσμο ως ονομασία αυτού του φαγητού. Είναι επισημοποιημένη από το 1941.

Η ιστορία του φαλάφελ

Η προέλευση των φαλάφελ είναι αμφιλεγόμενη. Η ευρέως επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το πιάτο εφευρέθηκε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 1000 χρόνια από Κόπτες που τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Από την πόλη-λιμάνι Αλεξάνδρεια έγινα εξαγωγή του πιάτου και της ονομασίας του προς άλλες μεσανατολίτικες περιοχές.Το πιάτο αργότερα μετακινήθηκε βόρεια προς το Λεβάντε όπου τα ρεβίθια αντικαταστάθηκαν από κουκιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments