Υγεία

Φυματίωση: Τεστ ούρων ανιχνεύει την ασθένεια

Φυματίωση: Τεστ ούρων ανιχνεύει την ασθένεια
Το τεστ ούρων που ανιχνεύει την φυματίωση θα κυκλοφορήσει σε 3 χρόνια.

Επιστήμονες από την Αμερική κατασκεύασαν το πρώτο μη επεμβατικό τεστ ούρων για την ευκολότερη, ακριβέστερη και ταχύτερη διάγνωση της φυματίωσης, σε σχέση με τις έως τώρα υπάρχουσες μεθόδους διάγνωσης.

Η φυματίωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη και στο 40% των περιπτώσεων η λοίμωξη δεν διαγιγνώσκεται, παρά μόνο όταν τα συμπτώματά της είναι πια προφανή.Το τεστ θα ανιχνεύει γρήγορα σε δείγματα ούρων τις ενεργές λοιμώξεις φυματίωσης ακόμη και στους ανθρώπους χωρίς HIV.Η διάγνωση μέχρι σήμερα γίνεται είτε με τεστ δέρματος είτε με καλλιέργεια βακτηρίων από το σάλιο του ασθενούς.Το νέο τεστ, θα παρέχει αποτελέσματα σε μόνο 12 ώρες και αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινική χρήση σε τρία χρόνια περίπου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Να σημειωθεί ότι προηγούμενες προσπάθειες για ένα διαγνωστικό τεστ ούρων είχαν καταφέρει να ανιχνεύσουν τις λοιμώξεις μόνο σε ασθενείς θετικούς για τον ιό HIV.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Αλεσάντρα Λουτσίνι του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», βρήκαν ένα τρόπο να ανιχνεύουν στα ούρα το σάκχαρο LAM, από το οποίο αποτελείται εν μέρει το εξωτερικό περίβλημα του βακτηρίου της φυματίωσης.

Οι δοκιμές του τεστ έδειξαν ότι έχει ακρίβεια πάνω από 95% στη διάγνωση της φυματίωσης. Επιπλέον, ανάλογα με τα ευρήματα του τεστ, είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα για το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments