Πολιτισμός

Ο Andrés Barba γράφει για τα «Χέρια μικρά» – Τι μπορεί να κρύβει μέσα της μια τραυματισμένη παιδική ψυχή;

Ο Andrés Barba γράφει για τα «Χέρια μικρά» – Τι μπορεί να κρύβει μέσα της μια τραυματισμένη παιδική ψυχή;
Ο Ισπανός Andrés Barba γράφει μια σκοτεινή ιστορία για την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Το βιβλίο "Χέρια μικρά" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Andrés Barba θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς και το νέο του βιβλίο "Χέρια Μικρά" είναι η επιβεβαίωση του τίτλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων καταφτάνει η εφτάχρονη Μαρίνα μετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητιστικό. Η διαφορετικότητα του καινούργιου κοριτσιού αλλάζει τις ισορροπίες στο ίδρυμα. Καθώς η Μαρίνα παλεύει να βρει τη θέση της, επινοεί ένα παιχνίδι στους κανόνες του οποίου υποβόσκει μια έμμονη βία. Η επιθυμία, σαν αίνιγμα ή σωτηρία, ιδωμένη εναλλάξ μέσα από την οπτική της Μαρίνας κι αυτήν των άλλων κοριτσιών, με υπνωτιστικό, λυρικό ρυθμό, μας υποβάλλει μια αίσθηση διφορούμενου και τρομερού· γιατί ο φόβος είναι ακόμα πιο φοβερός στον βαθμό που είναι αόριστος.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ο πατέρας της πέθανε επιτόπου, η μητέρα της στο νοσοκομείο. “Ο πατέρας σου πέθανε επιτόπου, η μητέρα σου είναι σε κώμα” ήταν η ακριβής διατύπωση που άκουσε η Μαρίνα, η πρώτη που άκουσε. Μπορούσες να ακουμπήσεις με το δάχτυλο κάθε περιστροφή αυτής της πρότασης, αυτής της γκαστρωμένης και ακατάληπτης πρότασης. 

“Ο πατέρας σου πέθανε επιτόπου, η μητέρα σου είναι σε κώμα”. Τα χείλη τη σχηματίζουν χωρίς να σταματούν. Είναι μια πρόταση γρήγορη και στεγνή. Έρχεται με χιλιάδες διαφορετικές και απρόσμενες μορφές, ενίοτε χωρίς τίποτε να την προλογίζει. Πέφτει έξαφνα εκεί, σαν πάνω στα χωράφια. Η Μαρίνα έχει μάθει να τη λέει χωρίς λύπη, όπως λέει κανείς το όνομά του μπροστά σε ξένους, σαν να λέει το όνομά μου είναι Μαρίνα και είναι επτά χρονών. Ο πατέρας μου πέθανε επιτόπου, η μητέρα μου στο νοσοκομείο»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Andrés Barba θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς. Το 2001 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Herralde (για το μυθιστόρημα «La hermana de Katia» το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο). To 2010 το περιοδικό Granta τον συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους καλύτερους νέους ισπανόφωνους συγγραφείς, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Herralde για το μυθιστόρημά του «Republica Luminosa» (υπό έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

ΤΙΤΛΟΣ: Χέρια μικρά 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Αndrés Barba ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βασιλική Κνήτου Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ.:120Τιμή:11 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments