Ελλάδα

FACE: Κώστας Πάσσαρης. Ο κακοποιός που θέλει να γίνει μοναχός (pics)

FACE: Κώστας Πάσσαρης. Ο κακοποιός που θέλει να γίνει μοναχός (pics)
Μετά από πολλά χρόνια ο Κώστας Πάσσαρης μίλησε, μέσα από τις φυλακές της Ρουμανίας. Είπε πολλά. Για τον Θεό, για τη συγχώρεση, για το Άγιο Όρος. Ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων του. Και είπε πως εκείνος... ξαναζεί. Εκείνος ναι, τα θύματά του όχι... Το Pagenews.gr είδε τη συνέντευξη και γράφει τα συμπεράσματα που έβγαλε...

Είναι πάντα γοητευτικό να ακούς έναν εγκληματία να μιλάει. Είναι εκείνη η ανάγκη που έχεις για να ακούσεις πράγματα που βλέπεις σε ταινίες. Για να μάθεις τι ακριβώς έχει μέσα στο μυαλό του ένας τύπος που χωρίς κανέναν οίκτο σήκωνε το όπλο και πυροβολούσε εν ψυχρώ τα θύματά του, πριν χαθεί ανάμεσα στον κόσμο για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες της αστυνομίας να τον πιάσει.

Ο Κώστας Πάσσαρης ήταν ο πλέον διαβόητος Έλληνας κακοποιός. Τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στις φυλακές της Ρουμανίας. Τα νέα για εκείνον είναι ελάχιστα. Μιλώντας στην εκπομπή “Δικογραφίες” του ΣΚΑΪ, σοκάρει με τα λεγόμενά του. Εμφανίζει τον εαυτό του σαν κάποιον που άλλαξε, που βρήκε τον δρόμο του Θεού. Ζητάει συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων του. Δηλώνει πως θέλει να γίνει μοναχός. Και “φωνάζει” πως είναι ζωντανός, αδιαφορώντας πως αυτή του η “ζωντάνια” μπορεί να πληγώνει και πάλι, μερικά χρόνια αργότερα, τους ανθρώπους που πλήγωσε, σκοτώνοντας τους οικείους τους.

Θέλω να τους πω ότι λυπάμαι

Ο Έλληνας κακοποιός, που από τα πρόσφατα πλάνα που έδειξε η εκπομπή έχει αλλάξει πάρα πολύ εμφανισιακά, εμφανίζεται αλλαγμένος και… ψυχικά. Ισχυρίζεται ότι έχει πλησιάσει τον Θεό, εμφανίζεται μετανιωμένος για τα εγκλήματα που προκάλεσε και δηλώνει πως είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στις φυλακές, αφού του αξίζει.

«Έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα. Άλλες οι αρχές μου τώρα. Πλησίασα τον Θεό και αυτό με άλλαξε Είναι υποχρέωση μου να βρίσκομαι εδώ που είμαι και δεν κατηγορώ κανέναν», τονίζει ο Πάσσαρης. Υπάρχει κάποιος, όμως, που θα μπορούσε να τον εμπιστευτεί; Να πιστέψει τα λόγια ίσως του μεγαλύτερου κακοποιού που “γέννησε” ποτέ η Ελλάδα;

Σίγουρα όχι οι συγγενείς των θυμάτων του. Ο Πάσσαρης λέει πως θέλει να έρθει και να δικαστεί στην Ελλάδα για να ζητήσει συγνώμη από εκείνους. Το λέει, αφού πριν μερικά χρόνια τους είχε γεμίσει με πίκρα, σκοτώνοντας δίχως οίκτο τους οικείους τους.

«Όταν ξαναγυρίσω στην Ελλάδα θέλω να αναλάβω τις ευθύνες μου. Να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Δικαίωμα του κάθε κατηγορούμενου είναι να βλέπει τους κατηγόρους τους», λέει ο Πάσσαρης, πριν συνεχίσει. «Θέλω να τους πω πως λυπάμαι για ότι έγινε. Να αντικρούσω τις κατηγορίες που δεν έχουν υπόσταση και να αποδεχτώ όσες έχουν βάση».

Στόχος μου να γίνω μοναχός

Ο διαβόητος κακοποιός απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Παρά το γεγονός πως εκείνα, ελληνικά και ξένα, αναζητούσαν έστω και μια κουβέντα του ώστε να… πουλήσουν, ο ίδιος παρέμενε κλεισμένος στον εαυτό του, ίσως και στις τύψεις του. Τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στις φυλακές της Ρουμανίας, απ’ όπου και μίλησε στις “Δικογραφίες”, εξηγώντας γιατι δεν μιλούσε ποτέ μέχρι χθες.

«Μου φαίνεται απρεπές να μιλάω στα ΜΜΕ. Δεν είμαι κάποιο δημόσιο πρόσωπο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κάτι τέτοιο. Πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί διαφορετικά απ’ ότι πραγματικά έγινε. Κάποια στιγμή έπρεπε να ακουστώ κι εγώ», λέει ο Πάσσαρης, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν και εγκλήματα που ίσως να του έχουν “φορτώσει”. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η ατάκα του “πολλά έχουν ειπωθεί διαφορετικά απ’ ότι πραγματικά έγινε”. Η εικόνα των πτωμάτων, όμως, από δικά του εγκλήματα, ούτε του φορτώθηκε από κανέναν, ούτε φυσικά μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά. Η αλήθεια είναι πάντα μία, όπως κι αν θέλει ο καθένας να τη διαμορφώσει στα δικά του μάτια και αυτιά.

Ο Κώστας Πάσσαρης ισχυρίζεται πως πλέον έχει έρθει κοντά στον Θεό. Πως ο πνευματικός του πατέρας ήταν εκείνος που τον οδήγησε εκεί και πως αν ποτέ βγει από τη φυλακή, θα ήθελε να πάει στο Άγιο Όρος και να γίνει μοναχός. «Θα ήθελα, όταν μετά από χρόνια βγω από την φυλακή να πάω στον πατέρα Γερβάσιο. Αυτό θα ήθελα. Έχω και εγώ στόχους. Είναι περισσότερο πνευματικοί, βέβαια. Ξέρω ότι είμαι φυλακή αλλά κάποια στιγμή θα ήθελα να πάω στο Άγιο Όρος και να γίνω μοναχός. Αλλά πρώτα πρέπει να κλείσω τους λογαριασμούς μου με την κοινωνία», δηλώνει από τις φυλακές της Ρουμανίας.

Και εξηγεί πως ο πατέρας Γερβάσιος, ο οποίος επίσης μίλησε στις “Δικογραφίες”, του έδωσε τόση αγάπη που ίσως δεν την αξίζει. Και πως τον έκανε άλλον άνθρωπο. «Με έχει αλλάξει η επαφή μου με τον πατέρα Γερβάσιος. Είμαι ένας άλλος άνθρωπος πλέον. Διαφορετικός από πριν. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Με έχει φέρει κοντά στον Θεό. Μου έδωσε αγάπη. Πήρα πολύ περισσότερη αγάπη. Τόση που ίσως δεν την άξιζα».

Το “όμορφο πρόγραμμα” της φυλακής Θα περίμενε κανείς πως για κακοποιούς όπως ο Πάσσαρης, η φυλακή θα ήταν μια πολύ σκληρή και επίπονη διαδικασία. Ίσως τα πρώτα χρόνια να ήταν πράγματι έτσι. Άλλωστε, υπήρξαν φήμες κατά το παρελθόν πως ο Πάσσαρης ήταν αλυσοδεμένος σε ένα υπόγειο και η μόνη του επαφή με κόσμο ήταν όταν οι φύλακες του πήγαιναν τροφή και νερό.

Πλέον, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του, κανείς δεν φοβάται πως ένας κακοποιός ο οποίος έχει δραπετεύσει κατά το παρελθόν, έχει σκοπό να το επαναλάβει. Μια επιλογή που ίσως αποδειχτεί… λανθασμένη. Ποιος ξέρει. Ο ίδιος μιλά για καλές συνθήκες διαβίωσης και για ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα μέσα στη φυλακή.

«Δεν μου λείπει κάτι. Είμαι καλά. Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάτι. Είμαι εκεί που είμαι. Εκτίω την ποινή μου. Είναι σημαντικό αυτό. Διαβάζω προσεύχομαι, γυμνάζομαι. Έχω ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα. Τελειώνει η μέρα μου και υπάρχουν πράγματα που δεν έχω προλάβει να κάνω. Γράφω στίχους και ποιήματα. Βραβεύτηκα κιόλας. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο βέβαια»!

Ο Πάσσαρης λέει πως αν κατάφερνε να γυρίσει τον χρόνο πίσω θα σπούδαζε. Θα μορφωνόταν. Και αυτή η μόρφωση δεν θα τον οδηγούσε στον δρόμο της εγκληματικότητας. Τα λέει δίχως να πείθει. Άλλωστε, την περίοδο της εγκληματικής του δράσης, ακόμα και η αστυνομία παραδεχόταν πως πρόκειται για έναν πανέξυπνο άνθρωπο, που ήξερε πως να κινηθεί για να αποφύγει τη σύλληψη. Μπορεί να του έλειπε η μόρφωση, όχι όμως και το μυαλό. Από επιλογή έκανε ό,τι έκανε.

«Η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι σημαντική. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν από την αρχή της ζωής μου τα είχα πάει καλά. Τα πράγματα, πιθανότατα, θα ήταν διαφορετικά. Δεν μπορείς να στηρίζεις την ευτυχία σου στη δυστυχία του άλλου. Η φυλακή δεν είναι το ίδιο με το να σκοτώνεις αλλά και εγώ πληρώνω γι’ αυτό που έκανα», λέει. Και αναφέρεται ξανά στις οικογένειες των θυμάτων του. «Πραγματικά λυπάμαι. Αν θα μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα είχα κάνει διαφορετικά τα πράγματα. Δεν τους άξιζε αυτό που τους συνέβη. Ούτε στα θύματα, ούτε στους συγγενείς τους. Και λυπάμαι γι’ αυτό».

Ήμουν νεκρός και τώρα ξαναζώ

Λίγο πριν τελειώσει η επικοινωνία του με την παρουσιάστρια της εκπομπής, ο Κώστας Πάσσαρης αναφέρεται ξανά στον Θεό. Φοβάται, λέει, μη τυχόν τον στεναχωρήσει. Ζητάει να γυρίσει στην Ελλάδα για να εκτίσει το τελευταίο μέρος της ποινής του, αφού θέλει να είναι κοντά στον πατέρα Γερβάσιο.

«Φοβάμαι μη τυχόν στεναχωρήσω τον Θεό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μου φόβος πλέον. Θα ήθελα το τελευταίο μέρος της ποινής μου να το εκτίσω στην Ελλάδα. Και δεν είναι ότι εδώ οι φυλακές είναι τόσο χάλια όσο λένε. Ούτε ποτέ ήμουν σε κανένα υπόγειο όπως έλεγαν τα ελληνικά ΜΜΕ. Απλά θα ήθελα να ξαναμπώ στο κλίμα της Ελλάδας. Να είμαι πιο κοντά με τον πατέρα Γερβάσιο».

Η τελευταία του ατάκα ακούγεται σχεδόν… ανατριχιαστική. Αναφέρεται στην κόλαση που ζούσε και που πλέον έχει περάσει στη ζωή. «Ήμουν νεκρός και τώρα ξαναζώ. Πέρασα από την κόλαση στη ζωή», ακούγεται στο τηλέφωνο, λίγο πριν κλείσει η γραμμή. Ήμουν νεκρός και τώρα ξαναζώ. Πόσο τραγικό μπορεί να ακουστεί στ’ αυτιά των συγγενών των θυμάτων του. Εκείνοι νεκροί και ο δολοφόνος τους στη ζωή…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments