Γλαβίνας στο Pagenews: «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει – Ο Τσίπρας όχι»

16.10.2026 | 01:07

Γλαβίνας στο Pagenews: «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει – Ο Τσίπρας όχι»

«Ο Τσίπρας είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστο πρόσωπο», δηλώνει ο Θανάσης Γλαβίνας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο podcast του Pagenews.gr, και τη δημοσιογράφο Σοφία Χύτου, αμφισβητώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει κόμμα έτοιμο να αναλάβει την εξουσία. Αφήνει αιχμές για τη στάση του απέναντι στο άρθρο Καρτερού κατά Ανδρουλάκη, τον κατηγορεί για «υποκριτική και πονηρή» πολιτική συμπεριφορά, απαντά στις επιθέσεις Καμμένου, θέτει ως στόχο την πρώτη θέση στις εκλογές και μιλά για προγραμματικές συνεργασίες. Παράλληλα, ζητά μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, φορολόγηση των υπερκερδών και παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων.

Ο κ. Γλαβίνας τοποθετείται για το άρθρο του Θανάση Καρτερού κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, τη σχέση του αρθρογράφου με τον πρώην πρωθυπουργό, τη δημοσκοπική αντιπαράθεση στον χώρο της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις επόμενες εκλογές.

Στο ερώτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει σήμερα μια συγκροτημένη πρόταση εξουσίας, ο Γλαβίνας απαντά:

«Δεν νομίζω ότι ο κύριος Τσίπρας αυτή τη στιγμή μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει κόμμα έτοιμο για να κυβερνήσει σε έξι μήνες από τώρα».

Αντίθετα, για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:

«Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι έχει και την ηγεσία και τα στελέχη, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό, και το πρόγραμμα».

«Ο Τσίπρας δεν έχει κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει σε έξι μήνες»

Αναφερόμενος στην κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Γλαβίνας επικαλείται την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις δημόσιες παρεμβάσεις του και την παρουσίαση συγκεκριμένων οικονομικών προτάσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ, με την πολύ επιτυχημένη και αποτελεσματική, ισχυρή παρουσία του προέδρου σε όλες τις δραστηριότητες, σε όλες τις τοποθετήσεις, είτε πρόκειται για συνέντευξη —είχαμε σήμερα μια συνέντευξη Τύπου για το ιδιωτικό χρέος— είτε με αφετηρία τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει ότι έχει και την ηγεσία και τα στελέχη, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό, και το πρόγραμμα», αναφέρει.

Ο ίδιος εξηγεί τι θεωρεί απαραίτητο για ένα κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση.

«Αυτά συνθέτουν και συναποτελούν ένα κόμμα οργανωμένο, συντεταγμένο, το οποίο μπορεί να ασκήσει εξουσία και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από την επόμενη μέρα».

Στη συνέχεια στρέφεται στον Αλέξη Τσίπρα:

«Θέσεις και χαρακτηριστικά τα οποία δεν νομίζω, και θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό, ότι ο κύριος Τσίπρας αυτή τη στιγμή μπορεί να επικαλεστεί. Ότι έχει κόμμα έτοιμο για να κυβερνήσει σε έξι μήνες από τώρα».

Ο κ. Γλαβίνας ολοκληρώνει τη συγκεκριμένη απάντηση με τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει κυβερνητική σταθερότητα.

«Νομίζω έχω το δικαίωμα να πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τα στοιχεία αυτά τα οποία συναποτελούν μια εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα την επόμενη μέρα».

«Ο Τσίπρας διέλυσε το κόμμα του, έφυγε και τώρα θέλει ξανά την εξουσία»

«Ο κύριος Τσίπρας είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, ένας αρχηγός κόμματος ο οποίος διέλυσε το κόμμα του, έφυγε από το κόμμα του γιατί προφανώς απογοήτευσε και πήρε 18%, διεκδικώντας εκείνη τη χρονική περίοδο την εξουσία», δηλώνει.

Στη συνέχεια αμφισβητεί την πολιτική λογική μιας νέας διεκδίκησης της πρωθυπουργίας.

«Τώρα επιστρέφει και λέει: θέλω να ξαναδιεκδικήσω την εξουσία. Τα ποσοστά είναι αρκετά λιγότερα από αυτό που πήρε στην τελευταία εκλογική μάχη και θέλει να μας πει ότι μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Μητσοτάκη».

Ο κ. Γλαβίνας καταλήγει:

«Νομίζω αυτά τα δύο κάπου δεν γίνεται να συμπορευτούν και να έχουν μια λογική εξήγηση».

«Θεωρώ τον Τσίπρα προσωπικά ένα ιδιαίτερα αναξιόπιστο πρόσωπο»

«Εγώ θεωρώ τον κύριο Τσίπρα προσωπικά ένα ιδιαίτερα αναξιόπιστο πρόσωπο, το οποίο, κινούμενο από προσωπικούς λόγους και μόνο και με τη στήριξη παραγόντων, κινείται σε αυτό το πολιτικό τοπίο», δηλώνει.

Αμέσως μετά θέτει ζήτημα πολιτικής και προγραμματικής ταυτότητας.

«Ο κύριος Τσίπρας και το κόμμα του έχουν μια νεφελώδη κατάσταση ως προς τα προγραμματικά, ως προς το τι εκπροσωπεί ή μάλλον το ποιον θέλει να εκπροσωπεί».

Για την τελική απήχηση του νέου εγχειρήματος επισημαίνει:

«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο ελληνικός λαός».

Άρθρο Καρτερού: «Με απογοήτευση και λύπη είδα αυτές τις εκφράσεις»

Στην αρχή της συνέντευξης, ο Θανάσης Γλαβίνας καλείται να σχολιάσει το άρθρο του Θανάση Καρτερού.

«Το είδα με μεγάλη απογοήτευση και μεγάλη λύπη, μπορώ να πω, καθώς στον δημόσιο λόγο μπορούμε να εκφραζόμαστε με έναν καθωσπρεπισμό, μια ηπιότητα και μια ευγένεια. Τέτοιες εκφράσεις, η αλήθεια είναι, δεν ταιριάζουν», σημειώνει.

Συνδέει μάλιστα το ύφος της αντιπαράθεσης με προηγούμενες πολιτικές περιόδους.

«Μας θυμίζουν παλιές εποχές που ήταν πολύ χαρακτηριστικές, ειδικότερα και από το κόμμα του κυρίου Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο την αντιμνημονιακή και τη μετέπειτα».

Όταν ερωτάται εάν θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο άρθρο, ο Γλαβίνας επικεντρώνεται στη σχέση του πρώην πρωθυπουργού με τον αρθρογράφο.

«Ο κύριος Καρτερός παραμένει ένας στενός συνεργάτης του κυρίου Τσίπρα, λογογράφος που συμμετέχει στην πολιτική του δραστηριότητα».

Και προσθέτει:

«Εφόσον δεν υπάρχει διάψευση ή, τέλος πάντων, μία απόσταση από τα λεγόμενά του, μπορούμε να εικάσουμε ότι προφανώς συμφωνεί».

Ο ίδιος εξηγεί πώς θα μπορούσε, κατά την άποψή του, να υπάρξει δημόσια αποστασιοποίηση.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνεις μία δήλωση, βγάζεις μία διαρροή και λες ότι οι απόψεις του κυρίου Καρτερού δεν απηχούν απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Τσίπρα».

«Η ανωτερότητα του Τσίπρα καταντά υπεροψία – Κινείται υποκριτικά και πονηρά»

Ο κ. Θανάσης Γλαβίνας σχολιάζει και τη δημόσια στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

«Ο κύριος Τσίπρας θέλει να δείχνει μια ανωτερότητα, η οποία καταντά υπεροψία, λέγοντας ότι δεν έχει πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και κινούμενος, νομίζω, όχι μόνο υποκριτικά αλλά και πονηρά», αναφέρει.

Στη συνέχεια εκτιμά ότι το σημαντικότερο ζήτημα για τον πρώην πρωθυπουργό είναι η εσωτερική λειτουργία και η πολιτική εξέλιξη του νέου του εγχειρήματος.

«Μεγαλύτερη ουσία έχει το πώς ο κύριος Τσίπρας θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα στο κόμμα του, η οποία θεωρώ ότι δεν θα είναι και η καλύτερη δυνατή».

«Δεν προκαλούμε πρώτοι – Καμία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει αναπάντητη»

Ο κ. Γλαβίνας υποστηρίζει ότι η αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν αποτελεί αυτοτελή στόχο του ΠΑΣΟΚ.

«Η άποψή μας δεν είναι να συγκρουστούμε με τον κύριο Τσίπρα», δηλώνει.

Και αμέσως προσθέτει:

«Δεν θα αφήσουμε καμία επίθεση εναντίον μας αναπάντητη. Και αυτό κάνουμε. Δεν απαντάμε ποτέ πρώτοι. Δεν προκαλούμε ποτέ, παρά μόνο δίνουμε απαντήσεις εφόσον προκληθούμε».

Αναφερόμενος στη συνολικότερη κατάσταση στην αντιπολίτευση, επισημαίνει:

«Γίνεται μια σκληρή μάχη, μια διασταύρωση ιδεών και προτάσεων ανάμεσα σε κόμματα τα οποία δημοσκοπικά ερίζουν για τον αντίπαλο πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και είναι προφανές ότι αυτό θα οδηγήσει και σε κάποιες συγκρούσεις».

«Ο στόχος μας είναι η πρώτη θέση – Αν όχι, τουλάχιστον δεύτεροι στις πρώτες εκλογές»

Στο ερώτημα για τη δημοσκοπική αντιπαράθεση και την εκλογική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ο Γλαβίνας θέτει ως κεντρικό στόχο την αλλαγή διακυβέρνησης.

«Ο στόχος μας είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Πολιτική αλλαγή προϋποθέτει την ήττα της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει.

Στη συνέχεια προσδιορίζει την εκλογική επιδίωξη:

«Πολύ σωστά βάζουμε ως σκοπό μας την πρώτη θέση».

Εξηγεί ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ότι η εκλογική μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια στιγμή», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, δηλώνει:

«Ο στόχος μας είναι στις πρώτες εκλογές, αν δεν είμαστε πρώτοι, να είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι, να διεκδικήσουμε την πολιτική αλλαγή σε πιθανή δεύτερη εκλογή».

Και συμπληρώνει:

«Δεν θεωρώ τίποτα χαμένο προσωπικά. Δεν θεωρώ καμία μάχη χαμένη».

Μετεκλογικές συνεργασίες: «Με όποια κόμματα βρούμε κοινά σημεία επαφής»

Ερωτηθείς εάν η ένταση με τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο σε μια πιθανή συνεργασία μετά τις εκλογές, ο Γλαβίνας περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ.

«Στόχος του δικού μας κόμματος είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να υπάρξει πολιτική αλλαγή και από εκεί και πέρα, με όποια πολιτικά σχήματα και με όποια κόμματα που θα είναι στη Βουλή βρούμε κοινά σημεία επαφής, να προχωρήσουμε στις όποιες πιθανές προγραμματικές συνεργασίες».

Στέκεται ιδιαίτερα στον χαρακτήρα αυτών των συνεργασιών:

«Το τονίζω, συνεργασίες προγραμματικές. Νομίζω αυτό είναι το πλαίσιό μας, αυτός είναι ο σκοπός μας και με βάση αυτά θα κινηθούμε».

«Καμμένος και Τσίπρας συνεργάστηκαν αγαστά – Τώρα έχουν κοινό εχθρό το ΠΑΣΟΚ»

Η συνέντευξη στρέφεται και στις επικρίσεις του Πάνου Καμμένου για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Γλαβίνας απαντά αναφερόμενος τόσο στον πρώην υπουργό Άμυνας όσο και σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κύριος Καμμένος, παραδόξως, συσταυτίζεται με διάφορους ακραίους και γραφικούς εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κύριος Γεωργιάδης και διάφοροι άλλοι, οι οποίοι το πρόβλημά τους είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ κατ’ επέκταση», υποστηρίζει.

Στη συνέχεια υπενθυμίζει την περίοδο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Ο κύριος Καμμένος μάλλον μπαίνει στο παιχνίδι μαζί φυσικά και με τον κύριο Τσίπρα, με τον οποίο συνεργάστηκαν αγαστά, όπως θυμόμαστε, κατά επιλογή του κυρίου Τσίπρα για σχεδόν πέντε χρόνια».

Ο ίδιος αποδίδει στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις κοινή πολιτική στόχευση:

«Όλοι να προσπαθούν, με κοινό εχθρό το ΠΑΣΟΚ, να μην υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα».

Και ολοκληρώνει την απάντησή του:

«Δικαίωμά τους, τους καταλαβαίνω, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

«Κόκκινα δάνεια, ιδιωτικό χρέος, υγεία, παιδεία και στεγαστικό: Εκεί δίνουμε απαντήσεις»

Ο κ. Γλαβίνας επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να περιορίσει την πολιτική του παρουσία στις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

«Ο στόχος μας είναι να δίνουμε απαντήσεις προγραμματικές για τα κόκκινα δάνεια, για το ιδιωτικό χρέος, για τα επίκαιρα ζητήματα της ακρίβειας, για την καθημερινή ζωή, για την υγεία, για την παιδεία, για το στεγαστικό», αναφέρει.

Στη συνέχεια στρέφει εκ νέου την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα:

«Για αυτά τα οποία πραγματικά αφορούν τώρα τους Έλληνες πολίτες και στα οποία πολλές φορές ο κύριος Τσίπρας είτε δεν έχει θέσεις είτε δεν αναφέρει με καθαρότητα τις προτάσεις του».

Καύσιμα: «Η συνταγή της κυβέρνησης είναι λάθος – Να μειωθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης»

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης, ο κ. Θανάσης Γλαβίνας τοποθετείται για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών.

«Προφανώς είναι μια δύσκολη κατάσταση, εκκινούμενη από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και με μια μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου», αναφέρει.

Στη συνέχεια ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει κάθε κυβερνητική παρέμβαση, αλλά διαφωνεί με τη συνολική κατεύθυνση των μέτρων.

«Στα μέτρα, χρήσιμο είναι καθετί που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τιμής για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι το μείγμα, η συνταγή, είναι λάθος».

Η πρώτη παρέμβαση που ζητά αφορά τη φορολογία.

«Χρειάζεται άμεσα μείωση των φόρων, των έμμεσων φόρων ειδικά, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος είναι υπέρμετρος».

Ο Γλαβίνας επισημαίνει επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης των περιοχών με υψηλές ανάγκες θέρμανσης.

«Χρειάζεται στήριξη στους ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη, στις περιοχές κυρίως της Βορείου Ελλάδας».

«Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη – Πλαφόν στα διυλιστήρια και στους μεσάζοντες»

Ο Θανάσης Γλαβίνας αναπτύσσει και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών.

«Ένας τρόπος χρηματοδότησης της βοήθειας που χρειάζονται οι πιο αδύναμοι είναι πράγματι η φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών», δηλώνει.

Παράλληλα, προτείνει παρέμβαση στα περιθώρια κέρδους της αγοράς καυσίμων.

«Άμεσα μπορεί να εφαρμοστεί και το πλαφόν στα διυλιστήρια και στους υπόλοιπους μεσάζοντες, μέχρι να φτάσει το πετρέλαιο στον καταναλωτή».

Ταμείο Ανάκαμψης: «Η χώρα έχασε μια τεράστια ευκαιρία για αποθήκευση ενέργειας»

Ο κ. Γλαβίνας ασκεί κριτική και στον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Η χώρα έχασε μια τεράστια ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα μπορούσε να έχει χρήσιμα έργα για την αποθήκευση ενέργειας», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθυστερήσεις στις σχετικές επενδύσεις δημιουργούν νέα δημοσιονομική επιβάρυνση.

«Μπορεί να αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτά τα έργα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ενώ άλλες χώρες τα έχουν κάνει, με εθνικούς πόρους, κατά συνέπεια από τους φόρους του Έλληνα καταναλωτή».

«Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα στο φυσικό αέριο – Τελικός πληρωτής ο Έλληνας καταναλωτής»

Η κριτική του κορυφώνεται με την αναφορά του στις επιλογές της κυβέρνησης στην αγορά φυσικού αερίου.

«Νομίζω ότι σε όλα αυτά η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα του φυσικού αερίου στη χώρα, με τελικό πληρωτή δυστυχώς τον Έλληνα καταναλωτή», υποστηρίζει.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Να μετρήσουμε και τις αναπτυξιακές επιπτώσεις των μέτρων»

Στο κλείσιμο της συζήτησης τίθεται το ζήτημα της κοστολόγησης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Γλαβίνας δηλώνει ότι συμφωνεί να εξεταστούν από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με την προϋπόθεση η αξιολόγηση να μην περιοριστεί μόνο στο άμεσο δημοσιονομικό κόστος.

«Σίγουρα και συμφωνούμε με μεγάλη χαρά, αρκεί να μετρήσουμε και τις επιπτώσεις του κάθε μέτρου», αναφέρει.

Και διευκρινίζει:

«Το κάθε μέτρο έχει και τις δικές του αναπτυξιακές επιπτώσεις. Να μη μείνουμε απλά και μόνο στην κοστολόγηση, να δούμε τι αυτό μπορεί να αποφέρει συνολικά».

«Δεν θεωρώ καμία μάχη χαμένη» – Η απάντηση Γλαβίνα για την επόμενη ημέρα

Στην αποκλειστική συνέντευξη στο Pagenews.gr, ο Θανάσης Γλαβίνας επιστρέφει επανειλημμένα στο ζήτημα της κυβερνητικής ετοιμότητας, αντιπαραβάλλοντας το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.

«Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι έχει και την ηγεσία και τα στελέχη, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό, και το πρόγραμμα», επισημαίνει.

«Αυτά συνθέτουν και συναποτελούν ένα κόμμα οργανωμένο, συντεταγμένο, το οποίο μπορεί να ασκήσει εξουσία και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από την επόμενη μέρα».

Στο ερώτημα για την πολιτική αλλαγή, επαναλαμβάνει:

«Πολιτική αλλαγή προϋποθέτει την ήττα της Νέας Δημοκρατίας».

Για τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ δηλώνει:

«Πολύ σωστά βάζουμε ως σκοπό μας την πρώτη θέση».

Και για το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης:

«Ο στόχος μας είναι στις πρώτες εκλογές, αν δεν είμαστε πρώτοι, να είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι, να διεκδικήσουμε την πολιτική αλλαγή σε πιθανή δεύτερη εκλογή».

Αναφορικά με τις συνεργασίες, ξεκαθαρίζει:

«Με όποια κόμματα που θα είναι στη Βουλή βρούμε κοινά σημεία επαφής, να προχωρήσουμε στις όποιες πιθανές προγραμματικές συνεργασίες. Το τονίζω, προγραμματικές».

Και απέναντι στις επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνει:

«Δεν θα αφήσουμε καμία επίθεση εναντίον μας αναπάντητη».

Η τελική του τοποθέτηση για την εκλογική προσπάθεια της παράταξής του είναι χαρακτηριστική:

«Δεν θεωρώ τίποτα χαμένο προσωπικά. Δεν θεωρώ καμία μάχη χαμένη».

Πηγή: pagenews.gr